DECIZIE. Plata șomajul tehnic, prelungită cel puțin până în 1 iunie. Orban: Vom stabili care sunt măsurile care au generat drepturi pe care le întindem în perioada stării de alertă
Măsurile care au generat drepturi, facilități, avantaje vor fi analizate de Executiv, care va stabili care vor fi prelungite și în starea de alertă care va fi declarată pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Premierul a declarat că această categorie de măsuri va fi adoptată joi, prin ordonanță de urgență.
„Joi vom adopta prin ordonanță de urgență toate măsurile care au fost stabilite pentru pentru perioada stării de urgență care au generat drepturi, facilități, avantaje pentru diferite categorii și vom stabili care sunt măsurile pe care le întindem dincolo de situația de urgență în perioada stării de alertă”, a declarat premierul Ludovic Orban, luni, într-o conferință de presă.
„Pot să vă spun sigur că în privința șomajului tehnic vom prelugi plata șomajului tehnic cel puțin până la data de 1 iunie, urmând să mențină șomajul tehnic doar în acele domenii care vom menține sub restricții; după data de 1 iunie, să înlocuim șomajul tehnic cu o măsură activă de susținere a reluării activității de către angajații companiilor care din cauza închiderii totale sau parțiale au trebuit să-și trimită angajații în șomaj tehnic”, a precizat premierul.
Declatațiile vin după ce Guvernul a adoptat luni un proiect de lege privind măsurile în starea de alertă și l-a transmis Parlamentului. Premierul Ludovic Orban a precizat că Executivul a ales varianta elaborării unui proiect de lege pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în urma deciziei CCR care a declarat neconstituțională per ansamblu Ordonanţa de Urgenţă 34/2020.
Conform celei mai recente informări a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, din 8 mai, în România erau înregistrate 889.622 de contracte individuale de muncă suspendate, din care 247.660 în Industria prelucătoare, 164.473 în Comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor și 113.358 în domeniul Hoteluri și restaurante.
Guvernul a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente. Conform reglementărilor, angajatul în șomaj tehnic poate beneficia de 75% din din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente.