DECIZIE. Toate cadrele medicale de la Spitalul Municipal din Hunedoara, testate pentru COVID-19
În Hunedoara, unul dintre județele cele mai afectate de coronavirusul SARS-CoV-2, toate cadrele medicale de la Spitalului Municipal „Dr. Al. Simionescu” vor fi testate pentru a vedea dacă sunt infectate cu noul coronavirus. Aparatul de testare Real-Time PCR a fost cumpărat recent de reprezentanții spitalului.
Întregul personal al Spitalului Municipal „Dr. Al. Simionescu” Hunedoara, aproximativ 1.000 de persoane, va fi testat în următoarele zile cu noul aparat Real Time – PCR pentru diagnosticarea pacienților cu suspiciune de COVID-19, achiziționat zilele trecute cu suma de 450.000 de lei, conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanții instituției.
Potrivit lui Radu Budae, managerul instituției, până în prezent au fost testate cu noul aparat 55 de cadre medicale de la ATI și Boli Infecțioase.
Noul aparat poate face 50-60 de teste zilnic, dar capacitatea de testare va crește până la finalul săptămânii. Aparatul are capacitatea de a furniza în trei ore rezultatele unei „șarje” de 96 de probe, iar cei de la spitalul hunedorean spun că, îndată ce va sosi și ultima piesă, extractorul, care prelucrează automat probele, capacitatea de testare va fi de peste 700 de teste zilnic, „ceea ce înseamnă că vor fi acoperite necesitățile județului”.
„Pentru personalul spitalului facem o testare în afara definiției de caz pentru întregul personal, aproximativ 1.000 de persoane. Am început cu cei de la ATI și Boli Infecțioase, adică aceia care sunt cei mai expuși”, a declarat Radu Budae, managerul spitalului. Testarea „în afara definiției de caz” se face Dacă facem testarea acum, prin
Potrivit reprezentanților spitalului, definiția de caz agreată de DSP prevede izolarea timp de 14 zile a celui testat, chiar dacă rezultatul este negativ, ceea ce spitalele din prima linie nu își permit în această perioadă. De aceea, s-a apelat la testările „în afara definiției de caz”, utilizate de exemplu la Spitalul Clinic de Urgență Timișoara încă de la jumătatea lunii aprilie.
Noul aparat Real Time – PCR pentru diagnosticarea pacienților cu suspiciune de COVID-19 de la Hunedoara este similar celor folosite în centrele universitare de la Timișoara și Cluj-Napoca. Județul Hunedoara se află în topul cazurilor de COVID-19, cu 392 de cazuri confirmate și 47 de decese.
Conform celei mai recente centralizări făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică, în județul Hunerdoara erau, la data de 18 aprilie, 37 de cadre medicale confirmate cu infecția cu noul coronavirus.
Dintre acestea, de la începutul epidemiei, în spitalul din Hunedoara au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus – în urma testărilor pe baza simptomatologiei sau în cadrul anchetelor epidemiologice printre contacții direcți ai cazurilor confirmate – 15 cadre medicale, dintre care doi medici și 13 asistente și infirmiere. Toți au fost internați în spital, trei, printre care un medic, sunt declarați vindecați. Aceștia au avut forme ușoare sau au fost asimptomatici.