Un amplu studiu de cercetare efectuat asupra copiilor infectați cu noul coronavirus schimbă tot ce se știa până acum despre Covid-19. Rezultatele arată că, din păcate, copiii au un rol mult mai mare în răspândirea virusului decât se credea.
Centrul de Fibroză Chistică MGH a realizat un studiu pe 192 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 22 de ani. 49 de copii erau testați pozitiv cu SARS-CoV-2 și alți 18 dezvoltaseră o formă de boală cu început tardiv. Prin analize de laborator și o interpretare atentă a datelor s-a putut demonstra că, la minorii infectați, nivelul virusului din căile respiratorii este mult mai mare decât la pacienții adulți care erau internați la Terapie Intensivă!
„M-au surprins încărcăturile virale ridicate pe care le-am observat la copiii de toate vârstele, mai ales în primele două zile de infecţie”, afirmă Lael Yonker, directorul Centrului de Fibroză Chistică MGH și autorul principal al studiului, citată de Eurek Activ. Renumitul profesor mai spune că nu se aștepta „ca încărcătura virală să fie atât de mare. Încărcăturile virale ale pacienților spitalizați pe secția de Terapie Intensivă sunt semnificativ mai mici decât la un «copil sănătos» care se plimbă liber cu o sarcină virală SARS-CoV-2 ridicată”.
În urma acestor rezultate, specialiștii în virusologie au ajuns la concluzia că și copiii pot fi potențiali transmițători ai noului coronavirus! Potrivit lui Lael Yonker, rata de transmisibilitate este mult mai mare atunci când și încărcătura virală este mare.
Pe de altă parte, pentru medici, o problemă cu adevărat serioasă este dată de faptul că, în cazul copiilor, simptomele prezentate de ei sunt ușoare, de cele mai multe ori, și pot fi lesne confundate cu o simplă răceală sau o viroză obișnuită. Din această cauză, copiii sunt lăsați în colectivitatea, existând pericolul de a împrăștia virusul extrem de ușor.
„În timpul pandemiei Covid-19, am examinat în principal subiecți simptomatici, astfel încât am ajuns la concluzia eronată că marea majoritate a persoanelor infectate sunt adulți. Cu toate acestea, rezultatele noastre arată că cei mici nu sunt protejați împotriva acestui virus. Nu ar trebui să excludem copiii ca potențiali transmițători ai virusului”, insistă și Alessio Fasano, directorul Centrului de Cercetare pentru Imunologie și Biologie MGH.
Acest recent studiu are o importanță colosală, căci poate schimba deciziile autorităților din lumea întreagă în privința începerii școlilor.