Prima pagină » Coronavirus » Descoperirea care schimbă tot ce se știa până acum despre Covid-19. Cine transportă, de fapt, prin aer noul coronavirus! Nici masca nu te apără!

Descoperirea care schimbă tot ce se știa până acum despre Covid-19. Cine transportă, de fapt, prin aer noul coronavirus! Nici masca nu te apără!

Descoperirea care schimbă tot ce se știa până acum despre Covid-19. Cine transportă, de fapt, prin aer noul coronavirus! Nici masca nu te apără!
Manaus, orașul brazilian decimat de coronavirus, ar fi atins „imunitatea colectivă” (STUDIU)

Descoperire de ultimă oră făcută de cercetătorii americani. Virusologii lui Donald Trump au ajuns la concluzia, după o serie de investigații amănunțite, că noul coronavirus este transportat prin aer de aerosoli, niște particule minuscule ce se pot dovedi, iată, extrem de periculoase în aceste vremuri!

Sunt tot mai multe dovezi care indică prezența Covid-19 în aerosolii din atmosferă, relatează Washington Post, care citează surse din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Spre deosebire de particulele mai mari, provenite din strănut ori tuse, aerosolii rămân în aer, ca potențial pericol pentru sănătatea noastră, mai mult timp.

Aerosolii, vector de transmitere a noului coronavirus

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA arată că „aerosolii sunt principala cale de răspândire a virusului SARS-CoV-2”. Totodată, specialiștii americani mai susțin și că spațiile interioare prost ventilate sunt foarte periculoase: „Există dovezi din ce în ce mai mari care arată că picăturile și particulele din aer pot rămâne suspendate și pot fi respirate de alții. În general, mediile interioare fără o bună ventilație cresc acest risc”.

Jose Luis Jimenez, de la Universitatea Colorado, a declarat pentru publicația citată că „este un lucru bun dacă putem reduce transmiterea. Oamenii înțeleg cum se răspândește virusul și acum știu ce să facă pentru a-l opri. Particulele mici, cum ar fi cele din aerosoli, sunt cel mai important vector de transmitere a coronavirusului”.

„Aceste particule pot fi inhalate în nas, în gură, în căile respiratorii și în plămâni și pot provoca infecții. Se crede că acesta este principalul mod în care virusul se răspândește”, menționează ghidul celor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Aerosolii, pericolul din sălile de spectacole

Tot cercetând, virusologii americani au descoperit că virusul ar putea călători mult mai departe, mai cu seamă în interior și în locuri în care oamenii vorbesc tare. Sau cântă, cum ar fi în săli de spectacole sau acolo unde sunt competiții sportive indoor.

„De luni întregi spunem «Poartă mască», dar măștile de pânză nu sunt concepute pentru a bloca aerosoli. Schimbarea ar trebui să îi determine pe oameni să adopte soluții concrete pentru încetinirea transmiterii aeriene”, a scris pe Twitter medicul Abraar Karan, de la Brigham and Womens Hospital din Boston.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele