Epidemia izbucnită în China ar putea avea efecte negative asupra creşterii economice la nivel global în anul 2020, a declarat, duminică, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI). Turismul și transporturile sunt două sectoare deja lovite de noul coronavirus.
„Pentru moment, previziunile noastre privind creşterea economică sunt de 3,3% şi ar putea exista o reducere de 0,1%-0,2% într-un caz special, dar invit pe toată lumea să nu tragă concluzii pripite”, a afirmat Kristalina Georgieva, citată de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro, și preluată de Mediafax.
„Există multe incertitudini şi vorbim aici despre scenarii, nu despre proiecţii, vă rog să îmi adresaţi din nou întrebarea peste zece zile”, a adăugat directorul FMI la Forumul Global al Femeilor, desfăşurat în Dubai (Emiratele Arabe Unite).
Kristalina Georgieva a admis că sectoarele turismului şi transporturilor sunt deja afectate, dar a subliniat că este „prea devreme” să fie estimat impactul economic al epidemiei gripale din China. „Nu cunoaştem natura exactă a virusului, nu ştim cât de rapid va fi capabilă China să îl limiteze sau dacă se va răspândi în lume, ştim doar că vor fi afectate sistemele la nivel mondial”, a subliniat directorul FMI.
În urmă cu câteva zile, Kristalina Georgieva declarase pentru postul american de televiziune CNBC că scenariul cel mai probabil va fi o scădere puternică a activităţilor economice în China, urmată de o relansare rapidă.
În cazul în care China va reuşi să limiteze epidemia, „scăderea va fi de mică amploare şi va fi urmată de o relansare rapidă”, a reiterat Georgieva duminică. Potrivit liderului FMI, infuenţa Chinei asupra economiei mondiale era de 8% în timpul epidemiei SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) din 2002-2003, iar acum este de 19%.
Conform datelor valabile duminică, la ora 10:00, la nivel global au fost confirmate 69.270 de infecții confirmate clinic și cu laboratorul și 1.669 de decese.
Situația este întocmită în baza rapoartelor autorităților de sănătate publică din China, zona Asia de Sud-Est, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Marea Britanie și Uniunea Europeană.
Sâmbătă s-a înregistrat primul deces al unui pacient confirmat cu coronavirus din Europa. Este vorba de un bărbat în vârstă de 80 de ani, turist originar din provincia Hubei, din China, care a ajuns în Franța în data de 16 ianuarie și fusese izolat, împreună cu fiica sa, la Spitaul Bichat, încă din 25 ianuarie.