Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a solicitat o amânare de două luni a administrării dozelor de rapel anti-COVID. Acest lucru a apărut la doar câteva zile după ce mai multe ţări, inclusiv SUA, au confirmat că intenţionează să ofere o a treia doză de vaccin.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că este „dezamăgit” că ţările au încercat să îşi vaccineze întreaga populaţie în detrimentul persoanelor vulnerabile din alte ţări şi a pus sub semnul întrebării eficacitatea dozelor de rapel.
„Există o dezbatere şi nu există un consens cu privire la eficienţa unei a treia doze”, a spus Tedros.
El a precizatcă ţările care controlează mijloacele de producere a vaccinurilor – în special ţările G20 – ar trebui să se implice mai mult și să se asigure că vaccinurile sunt accesibile în întreaga lume.
Din cele 4,8 miliarde de doze administrate la nivel global, 75% au fost adiministrate în 12 ţări, a adăugat el.
În timp ce o mare parte din lume încă așteaptă prima doză de vaccin anti-Covid, multe țări se pregătesc sau au început deja să administreze cea de-a treia doză de vaccin, scrie publicația Politico.
Prima oară, doar Israelul și Ungaria și-au anunțat planurile de a administra cea de-a treia injecție în această vară, dar acum multe țări din Europa, dar Statele Unite au anunțat că vor oferi a treia doză de ser din toamnă. Unele state au și început derularea campaniei.
Țările bogate au luat repede această decizie – uneori înainte ca oamenii de știință să recomande acest lucru – din teama că varianta Delta va duce la o creștere a numărului de infectări, după au apărut din ce în ce mai multe dovezi că protecția oferită de vaccinul Pfizer, serul preferat de țările bogate, crește cu timpul.