Doctorul Adrian Marinescu, precizări importante legate de anticorpii dozei a treia pentru Omicron. De ce este pusă la îndoială doza a patra de vaccin

Doctorul Adrian Marinescu, precizări importante legate de anticorpii dozei a treia pentru Omicron. De ce este pusă la îndoială doza a patra de vaccin
Dr. Adrian Marinescu | Foto - GÂNDUL

În timp ce în unele țări a început deja vaccinarea cu doza a 4-a anti-COVID, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a exprimat public îndoielile legate de eficacitatea acesteia pentru varianta Omicron, arătând că nu există date în susținerea acestei abordări. Marco Cavalieri, șeful Strategiei Vaccinurilor al EMA, a atenționat chiar că, ”în timp ce utilizarea unei doze suplimentare poate face parte din planurile de urgență, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, existând riscul de a supraîncărca sistemul imunitar și de a duce la oboseală.

Legat de discuțiile recente privind doza a 3-a și doza a 4-a la interval mai scurt de 9 luni, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, aduce, pentru Gândul, precizări importante legate de anticorpii realizați în urma dozei a 3-a și eficiența lor față de Omicron, precum și față de îndoiala referitoare la doza a 4-a de vaccin.

Cât de eficienți mai sunt anticorpii neutralizanți față de Omicron

Având mutații la nivelul proteinei Spike, varianta Omicron demonstrează că vaccinurile actuale și partea de medicație cu antiviralele din valul 4 au eficiență mai redusă.

Marea problemă la Omicron este că are mutații la nivelul proteinei Spike, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale și partea de medicație cu antiviralele din Valul 4 au eficiență mai redusă. Când se măsoară anticorpii neutralizanți, e foarte important de găsit o metodă cantitativă, aceasta este cea mai importantă. Nu interesează valoarea, ci cantitatea exactă a acestora și componenta la nivelul de referință. Neutralizanții se refereau la varianta Delta sau la variantele dinaintea ei”, precizează dr. Adrian Marinescu.

Întrebat de ce este nevoie de booster dacă vaccinurile nu acoperă, ca eficiență, varianta Omicron, medicul a explicat, pentru Gândul, că acesta are, totuși un rol, dar că aceasta nu exclude nevoia de realizare a unui update al vaccinului actual pentru varianta Omicron.

Legat de booster (doza a 3-a) răspunsul imun potențat mă asigură – cât de cât – că printre anticorpi crește și numărul celor care sunt pentru protecție în raport cu Omicron. Sigur că ultimele declarații ale OMS trebuie nuanțate. În mod normal, ne trebuie un vaccin nou, adaptat pe Omicron. Dacă sunt țări unde deja multă lume a făcut doza a 3-a, se pune problema că nu e cazul să faci doza a 4-a din moment ce nu ai un update al vaccinului, iar discuția cu reducerea timpului de vaccinare la 4 luni nu înseamnă că va acoperi și Omicron. La gripă e la fel, chiar dacă se face vaccinul, unii dintre cei vaccinați fac și boala în formă ușoară sau asimptomatică.

Noile antivirale trebuie administrate sub supraveghere medicală

În legătură cu antiviralele despre care s-a tot scris și vorbit în mass-media că au avut eficiență pentru unii dintre cei care s-au infectat cu SARS-CoV-2 – unii tratându-se cu Arbidol, alții chiar și cu Tamiflu (folosit în tratamentul gripei), Remdesivir sau alte antivirale care până acum, în practică, și-au dovedit eficacitatea -, directorul medical de la Institutul ”Matei Balș” arată că aici se poate discuta mult pe aspecte care țin atât de partea teoretică, cât și de cea practică.

“Teoretic, da, la începutul pandemiei s-au folosit tot felul de antivirale, inclusiv Tamiflu și Arbidol, s-a demonstrat că Arbidol e mai eficient, la Remdesivir, părerile au fost împărțite. Sunt multe discuții. Unele și-au demonstrat gradul de eficiență, altele mai puțin. De aceea, în ce privește noile antivirale apărute, studiile ne spun că pacientul trebuie monitorizat. Le dai sub supraveghere medicală, fie că e vorba de spital, fie că e vorba de medicul de familie, pentru că ele sunt toxice și pot crea alte probleme”, explică dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.


Citește și:

Medicul Adrian Marinescu avertizează: „Poți să ai COVID, chiar dacă testul a ieșit negativ”

Dr. Adrian Marinescu, optimist în legătură cu pandemia: „Cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”

Dr. Adrian Marinescu, despre Omicron după sărbători în România: „Putem vorbi deja de un nou val. Trebuie să fim mai echilibraţi”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună