Doctorul Virgil Musta, despre când se pot imuniza persoanele bolnave de COVID-19: Cei cu forme ușoare se pot vaccina și după 2 săptămâni
Medicul Virgil Musta explică faptul că persoanele care au contractat virusul SARS-CoV-2 și au dezvoltat anticorpi nu au certitudinea că nu se vor reinfecta iar din această cauză le recomandă celor care au avut forme ușoare de boală să se imunizeze chiar și la două săptămâni după vindecare.
Un studiu recent realizat în Italia arată că anticorpii dezvoltați de eprsoanele bolnave de COVID-19 pot rămâne activi în organism și la 8 luni de la infectare, fapt care se întâmplă în cazul majorității bolnavilor.
Însă medicul Virgil Musta este de părere că persoanele care au trecut prin boală nu au siguranța faptului că nu se vor reinfecta. Specialistul subliniază faptul că anticorpii produși în urma vaccinării pot rezista peste 8 luni.
Anticorpii post-vaccinare anti-COVID-19, mai rezistenți decât cei post-boală
„Nu există studii care să îţi arate exact protecţia, pentru că, aşa cum v-am spus, nu sunt standardizate metodele de determinare a anticorpilor, nici nivelul de anticorpi care te protejează 100%. Se poate spune, când ai un nivel crescut de anticorpi, mai mult decât nivelul de referinţă, că ai anticorpii care te protejează. Dar nu ştii cât de mult te protejează”, a explicat Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, potrivit Mediafax.
La nivel general este acceptat pragul de 6 luni în ceea ce privește anticorpii activi din organism după infectarea cu SARS-CoV-2. Astfel, aceasta este limita care va fi introdusă și în certificatul verde.
„Studiile arată că post-vaccinare, protecţia este mai de lungă durată decât post-boală. Este recomandabil ca şi persoanele care au făcut boala, de la 3 luni, se pot vaccina. De fapt asta depinde. Pentru formele uşoare se pot vaccina după două săptămâni”, a mai adăugat Virgil Musta.
În studiul citat, realizat de Spitalul San Raffaele din Miliano și Institutul Superior de Sănătate (ISS) din Italia, se susține că anticorpii împotriva COVID-19 rămân activit în organism până la 8 luni de la infectare indiferent de gravitatea bolii, vârsta pacienților sau alte patologii pe care le au pacienții.