Două medicamente controversate pentru pacienții COVID-19, încă recomandate în România! Ce spun medicii (EXCLUSIV)

Două medicamente controversate pentru pacienții COVID-19, încă recomandate în România! Ce spun medicii (EXCLUSIV)
Două medicamente controversate pentru pacienții COVID-19, încă recomandate în România! Medic: „Au efect antiviral dovedit!” Sursă foto: Profimedia/caracter ilustrativ
Publicat: 02/01/2021, 14:11
Actualizat: 02/01/2021, 15:08

Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, şi Lopinavir-Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, încă sunt recomandate în cazuri excepționale la pacienții infectați cu SARS-COV-2, cu toate că unii specialiști din domeniul medical nu le recomandă.

Pe 17 octombrie, reprezentanții Cochrane România, au solicitat modificarea protocolului terapeutic pentru tratarea pacienților internați și diagnosticați cu COVID-19. Atunci, specialiștii au explicat că atât Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, au un număr crescut de efecte adverse, iar presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc, cerând eliminarea urgentă celor două medicamente.

În Ordinul nr. 2054/27.11.2020 se precizează că Lopinavir – Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, „prin profilul de siguranță redus, nu mai poate fi recomandat în tratamentul COVID-19” și că acest medicament poate fi luat în discuție „în mod excepțional” pentru categorii restrânse de pacienți la care nu este posibilă administrarea altui antiviral.

Minsiterul Sănătății: „Rămâne o alternativă”

De asemenea, Ordinul modifică parțial și modul de utilizare al Hidroxiclorochinei, cunoscută sub numele de Plaquenil, care însă „rămâne o alternativă” pentru formele ușoare și medii și doar dacă alte antivirale mai eficiente lipsesc.

Trebuie scos în primul rând pentru că nu s-a dovedit eficacitatea sa în studiile care au apărut. Inițial au fost niște studii de laborator pe culturi de celule, după care au fost alte două studii observaționale. Apoi au început să apară rezultatele unor studii clinice randomizate, studii care prezintă mult mai mare încredere. Niciunul dintre aceste studii nu a arătat că hidroxiclorochina ajută la ceva. Există posibilitatea să crească mortalitatea, nu zic că crește mortalitatea, însă efecte adverse minore sunt de două-trei ori mai multe decât în grupul placebo. Studiile mari, făcute pe 1000-2000 de pacienți nu au arătat că ar avea efecte pozitive” explica medicul Cristian Băicuș pentru GÂNDUL.RO în octombrie.

”Protocolul este plin de condradicții”

Recent, profesorul Cristian Băicuș, membru al consiliului consultativ Cochrane România și medic la Spitalul Colentina din București, a scris pe site-ul său despre modificările protocolului, motivând că este în continuare plin de contradicții.

„Protocolul este plin de contradicții. Astfel, la lopinavir/ritonavir, căruia i-am criticat lipsa de eficiență încă de la prima variantă a protocolului, autorii recomandă: “În prezent, considerăm că lopinavir/ritonavir, prin profilul de siguranță redus, nu mai poate fi recomandat în tratamentul COVID-19”, boldit. În primul rând, el nu trebuie recomandat pentru că nu a fost dovedită nici o eficiență. Abia după aceea, dacă ceva e eficient, te uiți la raportul eficiență/efecte adverse, și hotărăști (tu, autor sau medic, împreună cu pacientul, că doar suntem în epoca deciziei împărtășite!) dacă merită. După aceea, însă, urmează afirmația: “În mod excepțional, acest medicament maipoate fi luat în discuție pentru categorii restrânse de pacienți la care administrarea oricărui alt antiviral nu este posibilă…”. Ce înseamnă “în mod excepțional”? De ce să dai, în mod excepțional sau nu, ceva care nu are efect, dar are, cum autorii recunosc, profil de siguranță redus? Nu cumva seîndeamnă la administrarea acestui medicament de câte ori nu există remdesivir, de exemplu, și,dacă în spitalele mari universitare există sincope în aprovizionarea cu remdesivir, în spitalele COVID din orașele mai mici probabil că nu există mai deloc?”, a scris medicul.

Medicul Adrian Marinescu: „Avem variante mai bune”

Medicul Adrian Marinescu a precizat pentru GÂNDUL.RO că la Institutul ”Matei Balș” au variante mai bune, subliind însă că atât Hidroxiclorochina, cât și Kaletra au efect antiviral dovedit.

Noi la Balș nu folosim de prima linie Kaletra si Hidroxiclorochina pentru că avem variante mai bune. Totusi, cele două, și mai ales Hidroxiclorochina au efect antiviral dovedit. Ele pot fi folosite când nu avem la dispoziție variante mai lăudate. Important pentru orice antiviral este să se dea la debut, înainte ca virusul să pătrundă în celulă”, spune medicul Marinescu pentru GÂNDUL.RO.

În luna iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunța că întrerupe testele clinice cu hidroxiclorochină și pe cele cu combinaţia Lopinavir – Ritonavir pentru pacienţii COVID-19 spitalizaţi. Tratamentele nu au indicat până în prezent o reducere a mortalităţii în cazul bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus, scria Reuters.

Motivul: ”hidroxiclorochina – când e comparată cu tratamentele obişnuite ale pacienţilor spitalizaţi pentru COVID-19 – nu are ca rezultat reducerea mortalităţii acestor pacienţi”.

GÂNDUL.RO a cerut și un răspuns de la Ministerul Sănătății în legătură cu cele două medicaamente și îl va publica de îndată ce-l va primi.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații