Două state europene au limitat valabilitatea pașapoartelor COVID-19. În câte zile de la vaccin pot călătorii să intre în aceste țări

Publicat: 21 08. 2021, 14:00
Certificatul verde european / Sursă foto: caracter ilustrativ - Profimedia.ro

Austria și Croația vor accepta să intre pe teritoriul național numai acei călători care s-au vaccinat complet împotriva COVID-19 în ultimele 270 de zile (9 luni), respectiv 210 zile (7 luni) anterioare datei la care ajung la graniță, relatează publicația britanică The Mirror, care pune deciziile în contextul discuțiilor privind eficiența imunizării și administrarea unei a treia doze de ser împotriva SARS-CoV-2.

Turiștii care vor să meargă în Austria sau în Croația trebuie să fie atenți, pentru a nu fi dezamăgiți, chiar dacă sunt complet vaccinați și au un pașaport valabil la nivel european. Și asta pentru că cele două state au impus limite de timp pentru acces, respectiv o limită de nouă luni în care este valabil certificatul de vaccinare împotriva COVID-19, efectuat cu cel mult nouă luni anterior deplasării, relatează The Mirror.

Cu o rată de incidență cumulată la mia de locuitori de 1 și 0,8, Austria, respectiv Croația se află pe lista verde a CNSU prvind țările cu risc epidemiologic, în vigoare din 22 august.

Valabilitatea certificatului pentru cei complet vaccinați pentru Austria este de 270 de zile, iar pentru Croația, de 210 zile anterioare datei de intrare în țară, scrie The Mirror care citează date oficiale ale autorităților britanice. Astfel că cei care s-au vaccinat în prima etapă sunt apropape de expirarea termenului și ar urma să aibă nevoie de o a treia doză pentru a intra în aceste țări. Conform regulilor actuale, în lipsa unui certificat, se poate prezenta un test PCR negativ.

Pregătiri pentru a treia doză

Restricțiile sunt prezentatate în contextul discuțiilor privind durata eficienței vaccinurilor, dar și a anunțului așteptat din partea autorităților britanice privind admistrarea unei a treia doze de ser, scriu jurnaliștii de la The Mirror.

Potrivit datelor de eficientă citate de jurnaliștii britaninci, aproape 95% din populația din Anglia a dezvoltat anticorpi anti-COVID-19, dar procentul a scăzut ușor printre persoanele mai în vârstă.

Și România se pregătește, logistic, pentru adminsitratrea celei de-a treia doze, începând din a doua parte a lunii septembrie sau din octombrie, în cazul în care respeonsanbilii la nivel european autorizează aceste demers.

„Pot să vă spun că noi pregătim deja toată activitatea logistică, să fim în măsură să administrăm cea de-a treia doză. Ne propunem pentru a doua parte a lunii septembrie, depinde foarte mult și de recomandarea Agenției Europene a Medicamentului, pentru că, așa cum am făcut până acum, vrem să ne aliniem recomandărilor internaționale ECDC, Agenția Europeană a Medicamentului. Vedem că Organizația Mondială a Sănătății, în momentul de față, nu susține administrarea unei doze de rapel, dar știm că aceasta este motivată de redistribuirea excedentului de doze către țările care nu au avut un acces suficient de ridicat la doze de vaccin”, a explicat, marți, Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

În urma analizei preliminarea a eficienței, din valul 3 al pandemiei, Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinarea cu schema completă:

  • scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19
  • scade de 12 ori riscul de spitalizare și internare la ATI
  • scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2