Doza booster pentru varianta Omicron ar putea fi gata abia în martie. Anunțul șefului Moderna

Publicat: 02 12. 2021, 15:31
Vaccin Moderna

Moderna ar putea testa o doză de rapel la vaccinul COVID-19 care vizează varianta Omicron. Cererea de autorizare va fi făcută, cel mai probabil, abia în luna martie, a declarat președintele companiei, Stephen Hoge.

Președintele Moderna consideră că dozele de rapel cu gene care vizează în mod specific mutațiile din varianta Omicron recent descoperită ar fi cea mai rapidă modalitate de a aborda orice posibilă reducere a eficacității vaccinului, conform Reuters.

„Am început deja acest program”, a spus el.

Compania lucrează, de asemenea, la un vaccin multivalent care ar include protecție pentru până la patru variante diferite de coronavirus, inclusiv Omicron.

Ar putea dura câteva luni, a adăugat Stephen Hoge.

Statele Unite au identificat primul său caz de COVID-19 de infectare cu varianta Omicron în California, au anunțat miercuri Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Omicron, numit o „variantă de îngrijorare” de către Organizația Mondială a Sănătății, este studiat pentru a vedea dacă este mai contagioasă sau provoacă boli mai grave decât alte variante și dacă vaccinurile actuale sunt eficiente în cazul ei.

Doza de rapel ar putea apărea pe piață mai repede, dar există o condiție

„Booster-urile specifice Omicron, în mod realist, nu vor fi gata înainte de martie și procesul poate va dura chiar mai mult”, a spus Hoge. El spune că există o excepție ca acest lucru să se întâmple, respectiv FDA să își schimbe criteriile de autorizare.

Moderna ar putea să producă vaccinul în același timp în care face testarea, a spus Hoge, pentru a fi gata de lansare cât mai curând posibil.

În Statele Unite, vaccinurile antigripale licențiate pot fi actualizate în fiecare sezon prin înlocuirea cu noi tulpini de virus care se crede că sunt cele mai susceptibile să provoace îmbolnăviri în sezonul gripal următor, fără a fi necesare studii clinice mari, randomizate.

Nu este încă clar cât de scăzută este eficacitatea actualelor vaccinuri în fața variantei Omicron, dar aceasta ar putea fi semnificativ mai mică, presupune Hoge.

„Mutațiile care au condus anterior la cele mai mari scăderi ale eficacității au fost observate la variantele Delta și Beta. Și toate aceste mutații au apărut în Omicron”, a spus Hoge.

„Și aici întrebarea este, vom vedea o performanță asemănătoare cu cea în cazul Delta? Vom vedea o performanță asemănătoare cu mutația Beta? Sau vom vedea un multiplu încrucișat între cele două? Cred că acesta este scenariul care produce cea mai multă îngrijorare”, a spus el.

„Cred în continuare că vaccinurile existente vor putea măcar să încetinească, dacă nu să oprească complet, varianta Omicron”, a spus el.