Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul “Matei Balș” din Capitală, a anunțat că rapelul poate fi amânat câteva zile fără a-și pierde din calitate, însă atrage atenția că bătrânii și bolnavii cronici trebuie să respecte, fără discuție, schema de vaccinare, pentru ca serul să aibă efectul scontat.
Încă de la debutul campaniei de imunizare, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat ca a doua doză de vaccin anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech să fie administrată la 21 de zile de la prima infecție.
Medicul Adrian Marinescu îi liniștește, însă, pe români și anunță că rapelul poate fi amânat un interval scurt peste cele trei săptămâni impuse de specialiști.
“Dacă se amână un interval scurt de timp după cele 21 de zile nu este niciun fel de problemă. Sigur, recomandarea este ca rapelul să se facă cât mai repede. Dar avem un interval de până la şase săptămâni, interval care trebui să corespundă unei eficacităţi similare”, a declarat Adrian Marinescu.
Medicul Adrian Marinescu atrage, însă, atenția că bătrânii și bolnavii cronici nu trebuie să amâne, sub nicio formă, rapelul, fiind indicat să respecte schema de vaccinare.
“Pentru persoanele vulnerabile, cei care au boli cronice sau sunt în vârstă, cred că ar fi bine ca acest rapel să se facă la 21 de zile sau în apropiere, pentru simplul motiv că efectul vaccinului maximal este în momentul în care ai făcut rapelul şi ai încă 7-10 zile”, a mai spus medicul.
Încă un transport cu 128.700 doze de vaccinuri dezvoltate de Pfizer/BioNTech a ajuns, marți dimineață, la București. Alte 35.100 au fost distribuite pe aeroporturile din Cluj-Napoca și Timișoara.
Campania de vaccinare anti-COVID este programată să continue atât în centrele din Bucureşti, cât şi în cele din ţară, dozele fiind distribuite, astfel: 53.820 doze la Centrul Naţional de Stocare Bucureşti, 19.890 doze la Braşov, 23.400 la Cluj, 16.380 la Constanţa, 16.380 doze la Craiova, 22.230 la Iaşi şi 11.700 de doze la Centrul Regional de Depozitare Timişoara.