Dr. Adrian Marinescu, sfaturi pentru un Crăciun în siguranță: „Testați-vă înainte de a merge la rude!”
Medicul Adrian Marinescu le recomandă românilor, în pragul Sărbătorilor, să limiteze întâlnirile cu persoanele cu care nu au contact în mod obișnuit și să se testeze de Covid înainte să meargă la rude.
„Vin Sărbătorile și cred că ar trebui să fim foarte atenți. Întâlnirile să fie la nivel restrâns, să plecăm de la ideea că ce din jurul nostru ar putea fi asimptomatici sau ușor simptomatici și să fie infectați. N-ar fi rău să ne testăm înainte să mergem la masa de Crăciun sau de Revelion. Pentru a avea o siguranță mai mare. O să fie momentul când lăsăm garda jos, nu mai purtăm mască, distanțarea nu mai există, regulile de igienă sunt și ele lăsate deoparte și astfel soluția ar fi ca întâlnirile să fie în număr restrâns de oameni. Atenție! Asimptomaticii nu pot fi depistați doar dacă ne uităm la ei, chiar dacă ne e rudă poate fi infectată”, a spus Adrian Marinescu la Antena1.
„Mâinile sunt cele care transmit orice”
„Dacă păstrăm igiena mâinilor nu contează ce fel de coș luăm. Important este să avem grijă la igienă și să purtăm mască. Nu e nevoie să dezinfectăm ambalajele, mâinile sunt cele care transmit orice deci dacă le avem curate, nu există niciun risc”, a mai adăugat medicul, referitor la vizitele la cumpărături.
„Chiar dacă în ultimele zile avem mai puține cazuri la nivel național, din păcate, în zonele roșii, și vorbim în primul rând de Capitală, nu se întâmplă același lucru. Dimpotrivă, în mod constant, în București avem peste 1.500 de cazuri noi, chiar și spre 2.000.
„Nu cred că își dorește cineva lockdown…”
Asta înseamnă o presiune foarte mare, pentru că spitalele dedicate COVID din circuit sunt în număr mic”, spune Adrian Marinescu despre situația Capitalei.
„Ne-am dori să nu fie nevoie de carantină. Nu cred că își dorește cineva, mai ales că la nivel de Capitală se face destul de greu, presupune multe implicații, și din punct de vedere economic, și nu numai.. Mai ales că vin Sărbătorile. Ar trebui să găsim alte variante, de exemplu testarea extinsă, care să înlocuiască acest lockdown. Din păcate, dacă se merge pe acest număr mare de cazuri, la un moment dat va fi destul de greu de gestionat. Gândiți-vă că din 1.800 de pacienți, un procent semnificativ sunt cei care au nevoie de internare. Nu mă refer doar la Terapie Intensivă. Este foarte greu de găsit aceste locuri de internare în cele câteva spitale”, a mai spus doctorul de la Matei Balș.