Prima pagină » Coronavirus » Dr. Alexandru Rafila, dezvăluiri vitale despre vaccinul împotriva COVID-19 / Cum ne-am putea simți după vaccinare

Dr. Alexandru Rafila, dezvăluiri vitale despre vaccinul împotriva COVID-19 / Cum ne-am putea simți după vaccinare

Dr. Alexandru Rafila, dezvăluiri vitale despre vaccinul împotriva COVID-19 / Cum ne-am putea simți după vaccinare
Dr. Alexandru Rafila, dezvăluiri vitale despre vaccinul împotriva COVID-19 / Cum ne-am putea simți după vaccinare

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a făcut precizări vitale cu privire la vaccinul împotriva COVID-19 și când va fi acesta disponibil la noi în țară.

Cele două vaccinuri împotriva coronavirusului de la PFIZER și MODERNA urmează să fie autorizate pentru vânzare de Agenția Europeană a Medicamentului pe 25, respectiv 27 decembrie.

După ce vor fi aprobate, vaccinurile pe baza tehnologiei ARN vor ajunge în statele membre ale UE.

În România, primele vaccinuri vor ajunge, cel mai probabil, în IANUARIE 2021, estimează prof. dr. Alexandru Rafila, într-un interviul acordat republica.ro.

Cele două vaccinuri, autorizate până la sfârșitul anului

„Rămâne să vedem ce eficiență va avea vaccinul și cât la sută din populația vaccinată va fi protejată, pentru că mai pot interveni mici erori în administrare, de exemplu, și atunci eficiența poate fi uneori mai mică decât eficacitatea din studiul clinic care se realizează în conditii extrem de riguroase și standardizate”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

„Din informațiile pe care le am, cele două vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARN mesager vor fi autorizate până la sfârșitul anului, mai exact pe data de 25 decembrie vaccinul de la Pfizer și pe 27 decembrie vaccinul de la Moderna.

După ce Agenția Europeană pentru Medicamente – EMA va autoriza vaccinul, acesta va putea ajunge în statele membre UE.

Oricum disponibil va fi probabil într-o primă etapă vaccinul de la Pfizer, pentru că există deja un contract semnat pentru statele din Uniunea Euroneană.

Vaccinul de la Moderna, care are avantajul unor condiții mai ușoare de manipulare și de conservare, probabil că abia anul viitor va ajunge și în Uniunea Europeană, pentru că este rezervat inițial pentru piața SUA”, a mai explicat dr. Rafila.

Prospectul vaccinului împotriva COVID-19 de la Pfizer

Noul vaccin va fi distribuit în două doze, administrate la o distanță de 21 de zile și ar urma să devină eficient în circa 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Efectele secundare sunt împărțite în trei categorii și ar apărea la o persoană din zece: durere la locul injecției, oboseală, durere de cap, durere musculară, frisoane, durere a articulațiilor, febră.

Efectele comune care s-ar putea manifesta la cel mult o persoană din zece sunt inflamații la nivelul înțepăturii, roșeață la locul vaccinului, greață, scrie antena3.ro.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele