Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, nu exclude o nouă explozie a cazurilor de COVID-19, în principal din cauza faptului că mulți români nu se prezintă la medic, deși au simptome specifice virusului.
Beatrice Mahler mai precizează că oamenii preferă să țină ascuns faptul că au fost infectați, de teamă să nu fie marginalizați, ulterior, de prieteni și vecini.
“Pe mine mă îngrijorează un aspect: persoanele care se prezintă la Institutul Marius Nasta pentru a fi testate, sunt foarte puţine. Oamenii nu mai vin pentru test când sunt simptomatici, oamenii stau acasă simptomatici şi ajung să vină când au o insuficienţă respiratorie pe care ei o resimt ca şi stare de boală avansată. Ştiu sigur că sunt persoane care stau la domiciliu, cu simptomatologie de infecţie SARS CoV-2 şi nu solicită testare pentru că ei oricum ştiu ce diagnostic au.
Din punctul meu de vedere, cel mai important motiv este stigma pentru că în momentul în care ai SARS CoV-2, şi spun asta din povestea colegilor mei care au trecut prin această boală, stigma cu care i-au tratat vecinii şi prietenii a fost extrem de impactantă pe viaţa lor şi pe trauma resimţită. Şi atunci preferă să se retragă, să treacă prin boală singuri, apoi să iasă fără să ştie lumea că ei au fost bolnavi. Există riscul ca, nefiind declanşată ancheta epidemiologică, o parte din prietenii şi cunoscuţii lor care nu sunt informaţi să fie bolnavi şi să nu ştie de unde s-au îmbolnăvit. Şi atunci putem să ne aşteptăm la o explozie de cazuri care să nu ştim de unde vine. Acesta este riscul pe care îl văd în acest moment”, a declarat Beatrice Mahler.
Beatrice Mahler a vorbit și despre noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie, confirmată în țara noastră pentru prima dată pe 8 ianuarie, la o femeie din Giurgiu. Între timp, alte două persoane au fost diagnosticare pozitiv cu mutația virusului SARS-CoV-2.
“La început am avut doar informaţia că se transmite mai uşor, noua tulpină, acum ştim că mortalitatea este mai mare. Este de aşteptat ca atunci când apare o tulpină nouă, informaţiile despre ea să vină treptat, iar acest lucru trebuie să ne pună în gardă şi pe noi şi să ne facă atenţi şi să ne facă responsabili pentru că povestea coronavirus nu s-a încheiat”, a mai declarat Beatrice Mahler.
În final, medicul a subliniat faptul că, în clipa de față, în lupta cu COVID-19, trebuie să respectăm regulile sanitare recomandate de autorități. Vaccinul este, de asemenea, o soluție.
“În acest moment trebuie să ne gândim la două soluţii, soluţii pe termen mediu şi scurt sunt purtarea măştii – trebuie să rămână reguli de aur pentru următorul an. Vaccinul vine ca o soluţie terapeutică, prima şi singura din acest moment, pentru infecţia SARS CoV-2. Cu siguranţă, în momentul în care o mare parte dintre noi vom fi vaccinaţi, speranţa unei vieţi normale este cea care cred că trebuie să ne motiveze pe toţi să mergem către această soluţie”, a mai declarat Beatrice Mahler.