Dr. Sanda Alexiu: “Cei care au reacții adverse puternice la vaccin, ar fi putut face o formă gravă a COVID-19!”
Dr. Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, atrage atenția că o persoană care a avut reacții adverse puternice după ce s-a vaccinat anti-COVID ar fi putut contracta o formă foarte gravă a virusului, în cazul în care nu s-ar fi imunizat.
Cunoscutul medic îi înțelege pe românii care au temeri în fața vaccinului, însă îi sfătuiește să pună în balanță posibilele efecte secundare ale imunizării cu cele ale virusului, care pot fi devastatoare.
“Oamenilor le este frică atunci când știu că li se poate întâmpla ceva. Dar noi trebuie întotdeauna să punem în balanță ce se întâmplă în cazul bolii și ce se întâmplă în cazul vaccinării. Dacă facem boala fără să fim vaccinați, este foarte posibil să facem parte din acel procent de 4-5% despre care se discută de mortalitate. Nu mai vorbim și de efectele secundare, de reacțiile grave, de situația în care ai complicații în cazul în care faci boala. În fiecare zi vedem numărul de cazuri din ATI, numărul de decese”, a declarat dr. Sandra Alexiu, la Digi24.
Dr. Sanda Alexiu, despre vaccinul anti-COVID: “Dacă punem în balanță faptul că…”
În continuare, dr. Sandra Alexiu susține că o persoană care a avut o reacție adversă majoră la un vaccin, ar fi putut dezvolta una exagerată, mult mai gravă, în cazul infectării cu COVID-19. În aceste condiții, medicul precizează că este de preferat să te doară capul sau să ai febră două zile, în loc să ajungi la ATI din cauza virusului, de unde nu știi dacă mai ieși pe propriile picioare.
“Gândiți-vă că o persoană care are o reactivitate imună deosebită și face o reacție adversă crescută la un vaccin înseamnă că ar fi avut o reacție exagerată mai ales în cazul bolii. Așa încât, dacă punem în balanță faptul că faci febră sau subfebră, te dor mușchii, te doare capul, ai două zile în care nu ești foarte bine după vaccinare, cu ceea se întâmplă în cazul bolii și cu posibilitatea de a fi printre cei numărați zilnic la decese sau la ATI, asta cred că ar trebui să fie chestiunea cu care să combatem temerile”, a mai precizat preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov.