Prima pagină » Coronavirus » Dr. Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre vaccinul anti-COVID-19: “La circa șapte zile după a doua doză, se capătă imunitate!”

Dr. Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre vaccinul anti-COVID-19: “La circa șapte zile după a doua doză, se capătă imunitate!”

Dr. Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre vaccinul anti-COVID-19: “La circa șapte zile după a doua doză, se capătă imunitate!”
Valeriu Gheorghiță: „Cele peste 140.000 de doze de marți reprezintă ultima tranșă din acest an” / Când vor veni următoarele doze

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, susține că la circa șapte zile după a doua doză de vaccin se capăta imunitate în fața virusului.

Cunoscutul medic este de părere că dacă 60-70% din populație se va vaccina, atunci circulația virusului va scădea și ar urma să înregistrăm doar cazuri sporadice.

Se estimează că va fi un răspuns imun de lungă durată. Toate persoanele voluntare din aceste studii clinice de faza III vor fi monitorizate timp de 24 de luni. Practic, doi ani de la finalizarea studiului, motiv pentru care vom afla pe parcurs toate aceste date.

Dar, dacă noi vom reuși să avem o acoperire vaccinală bună, de circa 60-70% (n.r. din populație), va scădea foarte mult circulația virusului în populația generală și atunci va apărea o eliminare a virusului și cel mul vom înregistra cazuri sporadice de aici inainte. La circa șapte zile după a doua doză de vaccin se capăta imunitate”, a declarat lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Valeriu Gheorghiță: “Nu vom ajunge să avem vaccinare sezonieră!”

În continuare, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România a explicat că vaccinul contra COVID-19 nu ar trebui, potrivit ultimelor studii, făcut în fiecare an, deci nu ar urma să fie unul sezonier, precum cel antigripal.

Foarte probabil că nu vom ajunge să avem vaccinare sezonieră pentru că rata de mutații, de mutageneză, a virusului SARS-CoV-2 este mult mai mică decât cea a virusurilor gripale care se reasortează, se modifică anual. OMS furnizează tipurile de tulpini virale gripale”, a mai explicat lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Reamintim că Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat marți, 1 decembrie, că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer & BioNTech ar putea fi aprobat până la sfârșitul lunii decembrie. De asemenea, a anunțat că și evaluarea vaccinului COVID-19 mRNA realizat de Mordena va primi “verdictul” pe 12 ianuarie.