Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, îl liniștește pe Florin Cîţu, după ce premierul a anunțat fabricarea vaccinului anti-COVID în România: “Nu există în țară tehnologie!”

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, îl liniștește pe Florin Cîţu, după ce premierul a anunțat fabricarea vaccinului anti-COVID în România: “Nu există în țară tehnologie!”
Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, îl liniștește pe Florin Cîţu, după ce premierul a anunțat fabricarea vaccinului anti-COVID în România: “Nu există în țară tehnologie!”
Publicat: 06/02/2021, 17:45

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, anunță că fabricarea vaccinului anti-COVID în România este, în clipa de față, imposibilă, din cauza faptului că, pur și simplu, nu există tehnologie.

Florin Cîțu a primit rapelul împotriva COVID-19, iar înainte de a părăsi Spitalul Militar a anunțat că România poartă negocieri la nivelul Comisiei Europene pentru a primi acceptul să producă unul dintre vaccinuri la Institutul “Cantacuzino” din Capitală.

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, îl liniștește, însă, pe Florin Cîțu și îi transmite că, în acest moment, România nu are capacitatea de a produce vaccin anti-COVID. În cel mai bun caz, îl poate doar ambala.

Dragoș Damian mai precizează că este nevoie de investiții serioase într-o nouă fabrică de vaccinuri, altfel planurile lui Florin Cîțu nu vor ajunge niciodată la îndeplinire.

România deține fabrici care au tehnologie de etichetare și / sau ambalare unde pot fi manipulate inclusiv produse imunologice (deci și vaccinuri). Așadar, cel puțin teoretic, orice sit de fabricație autorizat care îndeplinește stardardele de calitate impuse de agenția medicamentului ANMDMR și se conformează cerințelor producătorului care oferă licența de fabricație – pentru că presupun că vorbim despre transferul de licenţă şi tehnologie al unuia dintre vaccinurile deja aprobate de UE – ar putea ambala și eticheta vaccinuri.

Sunt câteva companii care au fluxuri tehnologice de fabricație pentru produse sterile (injectabile) în București, Cluj, Sibiu, Iași – validare prin media fill, umplere aseptică sau umplere și sterilizare terminală – deci este posibil ca și această etapă a procesului de fabricație să fie transferată în țară, cu condiția, repet, ca fabrica din țară să se conformeze cerințelor producătorului care face transferul tehnologic, asta însemnând desigur fabricație în lanțul frigului ‘cold-chain’. Știm că vaccinurile anti SARS-CoV-2 se fabrică, depozitează, transportă și manipulează în condiții de ‘cold-chain’. Din câte știu, nu există în țară tehnologie de fracționare doze mici și umplere lichide sterile în flacoane – acele recipientele mici de sticlă cu capac metalic pe care le vedem la TV în unitățile de vaccinare – ci doar în fiole, așa cum spuneam”, a precizat Dragoș Damian.

Dragoș Damian: “România ar trebui să investească într-un sit nou de fabricație de vaccinuri”

Avantajul activării mai multor situri de fabricăție în țările din UE este că se pot fabrica mai repede cantități mai mari de vaccin, care pot ajunge mai repede la populația care trebuie vaccinată.

Așadar, nu este imposibil să transferăm în România în 2-3 luni unele etape din tehnologie de fabricăție a vaccinurilor anti SARS-CoV-2, dar este puțîn probabil, pentru că Ungaria, Bulgaria, Cehia, Polonia, au o tehnologie mult mai avansate în propriile fabrici și pot fabrica imediat.

În orice caz, România ar trebui să investească într-un sit nou de fabricație de vaccinuri, atât pentru a fabrica cantități suficiente în caz că mai apar pandemii, cât și pentru schemele de imunizare ale copiilor sau pentru diverse vaccinuri sezoniere, cum este cel antigripal”, a mai declarat Dragoş Damian, potrivit stiripesurse.ro.

Ce a declarat Florin Cîțu

După ce a făcut rapelul, Florin Cîțu a fost întrebat dacă România ia în calcul să achiziționeze vaccinul Sputnik V. Răspunsul premierului a surprins pe toată lumea.

Nu, România va face un lucru mult mai bun. Noi vom încerca să producem vaccinul la Cantacuzino. Ne-am arătat disponibilitatea, am trimis o scrisoare oficialilor europeni, așteptăm să aflăm ce vaccin am putea produce”, a dezvăluit premierul României. Răspunsul oficialilor europeni este așteptat cât de curând și în funcție de acesta va fi luată decizia privind fabricarea vaccinului anti-Covid în România”, a declarat Florin Cîțu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?