DSP București a cerut suplimentarea locurilor în centrele de carantinare. S-a dublat timpul de așteptare pentru recoltarea probelor biologice, după creșterea numărului de cazuri

DSP București a cerut suplimentarea locurilor în centrele de carantinare. S-a dublat timpul de așteptare pentru recoltarea probelor biologice, după creșterea numărului de cazuri
Sursa: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/01/2022, 14:02

DSP București a cerut, luni, suplimentarea numărului de locuri în centrele de carantinare și izolare, iar Ambulanța a informat că timpii pentru recoltarea probelor biologice s-a dublat, de la 24 la 48 de ore, a transmis purtătorul de cuvânt al Prefecturii București, Mariana Stancu-Țipișcă. Numărul persoanelor în izolare instituționalizată aproape ce s-a dublat de la începutul anului la nivel național.

Direcția de Sănătate Publică a municipiului București a făcut o prezentare a situației epidemiologice la zi, iar responsabilii sanitari au făcut câteva solicitări pentru a gestiona creșterea numărului de cazuri de COVID-19, în ședința grupului de suport tehnic din Capitală.

Este nevoie de mai multe echipaje pentru recoltări

„SABIF a informat că timpii de așteptare pentru recoltarea probelor biologice au crescut de la 24 la 48 de ore, având în vedere creșterea numărului de cazuri. SABIF solicită suplimentarea numărului de echipaje pentru urgentarea recoltării probelor biologice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii București, Mariana Stancu-Țipișcă, după ședința grupului de suport tehnic din Capitală.

Purtătorul de cuvânt a spus că reprezentanții DSP au cerut suplimentarea numărului de locuri în centrele de carantinare. „Direcția de Sănătate Publică a venit în întâmpinare să se suplimenteze un centru de carantinare și de izolare instituționalizat, în ideea că vor fi mai multe cazuri iar persoanele asupra cărora se vor emite decizii de carantinare și izolare vor trebui să stea într-un astfel de centru instituționalizat”, a adăugat Mariana Stancu-Țipișcă, citată de Mediafax.

Condițiile privitoare la izolare sunt cuprinse în anexa 3 a HG nr. 34 din 6 ianuarie 2022, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Evoluția pandemiei în București

Incidența cazurilor de COVID-19 în Capitală este în creștere, de mai bine de două săptămâni, respectiv din penultima zi a anului trecut. Este o majorare de aproape 8 ori față de prima zi a anului, când inducele era de 0,72 la mia de locuitori.

Rata de incidență cumulată calculată la 14 zile din București a ajuns luni, 17 ianuarie, la 5,67 la mia de locuitori, cu 0,5 la mie mai mare decât duminică, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București.

Astfel se ajunge foarte aproape de pragul de 6 la mia de locuitori, sub care rata scăzuse în 15 noiembrie 2021. Bucureștiul este oficial, din nou, în scenariul roșu, din 12 ianuarie, când a depășit pragul de 3 la mie.

Incidența cazurilor de COVID-19 a început să crescă prima parte a lunii iulie, când era la 0,03 la mie, și a ajuns la un maximum de 16,54 la mie, în 22 octombrie. Numărul total al cazurilor întregistrate în Capitală a ajuns luni la 325.316.

Care e diferența între carantină și izolare

Mai mult, este în creștere și numărul persoanelor în izolare istituționalizată, conform cifrelor la nivelul țării.

Astfel, potrivit datelor de luni, 17 ianuarie, pe teritoriul României, 60.000 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 4.738 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 64.083 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 31 de persoane.

Spre comparație, în 1 ianuarie, pe teritoriul României, 9.041 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus erau în izolare la domiciliu, iar 2.486 de persoane se aflau în izolare instituționalizată. De asemenea, 79.847 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se aflau 63 de persoane.

De amintit că izolarea se institutuie pentru persoanele infectare, iar carantin, pentru cele care sosesc din alte state sau sunt contacți direcți cu persoane infectate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer