Un recent sondaj efectuat în Israel arată că majoritatea persoanelor care au primit cea de-a treia doză de vaccin Pfizer împotriva coronavirusului a simţit efecte secundare similare sau mai puţine decât au avut după ce vaccinarea cu a doua doză. În urmă cu 10 zile, autoritățile de la Tel Aviv au decis să administreze un rapel, a treia doză, persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.
Totul face parte dintr-un efort conjugat de a încetini răspândirea variantei Delta, care se dovedește a fi extrem de contagioasă.
În prezent, Israelul a devenit un teren de testare pentru a treia doză de vaccin antiCovid produsă de Pfizer și asta chiar înainte de aprobarea sa de către Food and Drug Administration, din SUA.
Cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel, Clalit, a anunțat duminică, 8 august, că a administrat a treia doză de vaccin Pfizer/BioNTech la peste 240.000 de oameni.
În jur de 4.500 de israelieni care au primit rapelul în perioada 30 iulie – 1 august au răspuns la întrebările puse, răspunsurile lor fiind incluse în acest sondaj. Un procent de 88% din participanţii la sondaj au declarat că, în zilele de după primirea celui de-al treilea vaccin, s-au simţit „similar sau mai bine” comparativ cu ceea ce au simţit după administrarea celei de-a doua doze.
Ran Balicer, director responsabil cu inovare în cadrul Clalit, a afirmat că, deşi rezultatele sunt „iniţiale şi auto-raportate”, ele permit o comparaţie a efectelor secundare cu a doua doză. „Toate astea indică faptul că, în majoritatea cazurilor, efectele sunt similare sau mai puţine în cazul rapelului. Deşi nu avem încă cercetări pe termen lung cu privire la eficacitatea şi siguranţa celei de-a treia doze de rapel, pentru gestionarea riscurilor personale ale persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, aceste constatări continuă să indice beneficiul unei imunizări acum, împreună cu un comportament atent în rândul adulţilor şi evitarea întâlnirilor în spaţii închise”, a explicat Ran Balicer.