Efectele aspirinei asupra infecției cu COVID-19, în atenția unui studiu israelian. Explicațiile medicului Radu Țincu
Doctorul Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca, a comentat duminică, la Digi 24, rezultatele parțiale ale unui studiu israelian care cercetează efectele aspirinei asupra infecției cu COVID-19.
Medicul chiar a precizat faptul că studiul nu are concluzii definitive și a accentuat că, sub nicio formă, aspirina nu trebuie luată fără o recomandare a medicului.
Revenind la studiul respectiv, acesta încearcă să afle dacă anumite efecte ale aspirinei ar putea combate boala determinată de coronavirus.
Aspirina are efecte antiinflamatorii, antivirale și anticoagulante, toate aceste trei manifestări fiind întâlnite și în boala COVID-19, a enumerat medicul Radu Țincu premisele importante de la care a pornit studiul israelian.
Cercetătorii din Israel au concluzionat că încă este prea devreme ca să tragă o concluzie în legătură cu această aspirină și cu protecția pe care o poate oferi pacienților cu COVID-19. Studiile sunt încă în desfășurare. Însă au plecat de la ideea că îmbolnăvirea cu COVID-19 descarcă și eliberează acele citokine proinflamatorii, pe care deja le cunoaștem cu toții, numite furtună de citokine, și, în momentul în care ai un exces de inflamație, s-a plecat de la ideea că aspirina în primul rând este un antiinflamator, reduce inflamația. Pe de altă parte, sunt studii care spun că ar avea și efecte antivirale, prin faptul că scade nivelul de prostaglandină E2 și crește sinteza de interferon, care este o moleculă care ne protejează împotriva infecțiilor virale. Știm, de asemenea, că la pacienții cu COVID-19 apare o inflamație a vaselor de sânge, care favorizează agregarea trombocitelor formarea de cheaguri de sânge, aspririna fiind un antiagregant plachetar și având efecte anticoagulante. Plecând de la aceste trei idei legate de efectele aspirinei, cercetătorii din Israel au realizat un studiu observațional pe 10.000 de pacienți în perioada februarie – iunie 2020 și au observat că cei care luau cronic aspirină – vorbim de doze mici de aspirină, 75-100 de miligrame – au avut un risc mai mic cu până la 30% de a se îmbolnăvi cu COVID”, a declarat Radu Țincu la Digi24.
Acesta a mai afirmat că voluntarii studiului luau aspirină ca tratament pentru diverse patologii cardiovasculare, la recomandarea medicului, iar acest medicament nu este lipsit de efecte adverse.
(…)Poate să determine, spre exemplu, la pacienții cu patologie gastrointestinală, sângerări la nivelul stomacului. De asemenea, la cei care iau medicamente anticoagulante, adăugarea de aspirină crește riscul de hemoragii. În niciun caz pacienții nu trebuie să-și autoadministreze în mod preventiv această aspirină, ci trebuie să ia legătura cu medicul de familie și doar sub supraveghere medicală”, a mai precizat dr. Țincu.
Medicul Vasi Rădulescu, apel disperat către părinți: “Nu dați aspirină copiilor, poate fi fatal!”. Care este motivul
Medicul Vasi Rădulescu îi sfătuiește pe părinți să nu-și trateze copiii cu aspirină, deoarece există pericolul să apără un fenomen numite Reye, care poate fi fatal.
În opinia lui Vasi Rădulescu, paracetamolul și nurofenul, dar nu ambele, sunt indicate pentru copii în locul aspirinei. Totodată, medicul atrage atenția că medicamentele fără prescripția doctorului se iau pe o perioadă limitată, doar când situația impune acest lucru.
Atenție la uzul de medicamente! Pastilele sunt foarte utile, dar trebuie luate cu prudență. Schemele cronice se monitorizează cu medicul. Medicamentele ‘la liber’ (over-the-counter) se iau pe perioade limitate, la strictă nevoie. Nu dați aspirină la copii! Poate apărea un fenomen numit Reye, ce poate fi fatal. Dați paracetamol, nurofen, strict la nevoie. Ideal nu ambele, ci vedeți ce merge”, este mesajul medicului Vasi Rădulescu, postat pe Facebook.
Medicul Adina Alberts, despre două medicamente foarte folosite de români, aspirină și nurofen: Sunt 4-5 pagini de reacții adverse, care mai de care mai grave și mai înspăimântătoare!
Medicul Adina Alberts a analizat, la începutul lunii trecute, prospectele de la două medicamente foarte folosite de români, respectiv Aspirină și Nurofen, și s-a arătat șocată de faptul că acestea sunt comercializate „la liber”, în farmacii, fără a fi nevoie de prescripție medicală de la doctor.
Adina Alberts a făcut câteva precizări, într-o postare pe Facebook, și despre efectele Ivermectinei, despre care susține că are efecte adverse minore.
„Am reluat mai multe prospecte de medicamente care se găsesc în farmaciile noastre, și care se eliberează fără rețetă de la medic. M-am uitat la prospectul Aspirinei. (…)Câte reacții adverse are… Grave și foarte grave! Apoi am recitit prospectul Nurofenului. Sunt 4-5 pagini de reacții adverse, care mai de care mai grave și mai înspăimântătoare. Și cu toate acestea, medicamentele astea sunt neîngrădite în farmacii”, a scris, printre altele, Adina Alberts.