În vederea diminuării presiunii asupra Internetului, cu scopul de a facilita munca de la distanţă şi educaţia online, comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton a făcut apel miercuri, 18 martie 2020, la operatori şi la utilizatori la „o responsabilitate comună”.
Obligaţiile de izolare şi de telemuncă au sporit cererea pentru capacitatea de internet, a subliniat el într-un comunicat publicat după o discuţie cu Reed Hastings, directorul general al Netflix, citat de AFP și preluat de Agerpres.
„Platforme de streaming, operatori de telecomunicaţii şi utilizatori – avem cu toţii o responsabilitate comună de a lua măsuri pentru a asigura buna funcţionare a internetului în timpul luptei împotriva răspândirii virusului”, a menționat oficialul Executivului european.
Comisarul Breton solicită platformelor de streaming „să coopereze cu furnizorii de telecomunicaţii pentru a adopta debitul difuzării de video în streaming propunând temporar mai degrabă rezoluţia standard decât rezoluţia înaltă, ţinând cont de orele de lucru cele mai critice”.
„Operatorii de telecomunicaţii care furnizează servicii de acces la internet sunt invitaţi să ia măsuri pentru a preveni şi a atenua efectele unei congestionări iminente a reţelelor, utilizând posibilităţile oferite de reglementările europene privind accesul deschis la internet”, a explicat el.
La rândul lor, utilizatorii sunt „încurajaţi să folosească responsabil activităţile de petrecere a timpului liber”.
Thierry Breton recomandă utilizarea unor parametri care reduc consumul de date, în special utilizarea de WiFi, şi „alegerea unei rezoluţii mai slabe” pentru vizionarea conţinutului video, „de fiecare dată când acest lucru este posibil”.
Potrivit clasamentului Worldwide Broadband Speed League 2019 realizat de Cable.co.uk, România cădea anul trecut de pe locul 5 mondial pe locul 37.
Worldwide Broadband Speed League 2019 foloseşte date colectate de M-Lab (organizaţie condusă de Cod for Science and Societym, America’s Open Technology Institute, Google şi PlanetLab de la Princeton University). Aceasta apelează la ajutorul contribuitorilor săi din toată lumea. Aici intră atât utilizatori de rând, cât şi organizaţii, centre de educaţie şi companii din sectorul privat, care folosesc aceleaşi teste pentru a putea crea un studiu din care să poată fi calculată viteza medie de internet pentru întreaga ţară. Testele sunt realizate în mai multe zone ale ţării, scriu cei de la Descoperă.ro
Clasamentul din 2018 punea România pe locul 5 mondial, cu o viteză medie de download de 38,60 Mbps. Această valoare ar fi reprezentat o performanţă bună dacă se păstra şi în 2019. Mai multe ţări aveau să depășească aceste viteze cu valori semnificativ mai mari, toate ţările din top 10 oferind viteze medii de donwload de peste 40 Mbps. Într-un mod ciudat însă, viteza medie de download a României a scăzut semnificativ de la un an la altul, revenind mai degrabă la valorile din 2017.
Sursă foto: Pixabay