EFECTELE #CORONACRIZEI. Start la raționalizarea vânzărilor de medicamente. „Fiecare persoană va putea să cumpere doar un singur pachet de medicamente pe zi”
În vederea evitării achizițiilor generate de panică, pe fondul pandemiei de coronavirus, miercuri, 18 martie 2020, Guvernul elveţian a introdus raţionalizarea unora dintre cele mai populare medicamente analgezice şi antipiretice.
Potrivit noilor restricţii, fiecare cetățean are liber să cumpere doar un singur pachet de medicamente pe zi, incluzând paracetamol şi ibuprofen, a anunțat Reuters, citată de Agerpres.
Aceste restricţii care vor intra în vigoare imediat şi vor fi valabile pentru o perioadă de şase luni, afirmă voci autorizate ale Guvernului federal, nu au fost introduse din cauza unui deficit de medicamente.
„Acesta este un mesaj către populaţie să nu cumpere prea multe medicamente şi este conceput să reglementeze situaţia. Nu există niciun motiv pentru achiziţii determinate de panică”, a precizat un purtător de cuvânt al Guvernului elveţian.
Cu doar 24 de ore înainte, Agenţia Medicamentului din Franţa (ANSM) anunța la rândul său că vânzarea de paracetamol, recomandat pentru a combate simptomele cauzate de coronavirus, va fi restricţionată în farmaciile franceze şi suspendată pe internet.
Comercializarea se va limita la o cutie pentru o persoană fără simptome şi la două cutii în caz de febră sau de dureri.
Potrivit precizărilor reprezentanților ANSM, există temeri cu privire la riscurile unei „stocări inutile” în detrimentul celor care au nevoie.
Totodată, farmaciile şi supermarketurile din Olanda au început limitarea vânzărilor de paracetamol din cauza penuriei apărute pe piaţa naţională după ce numeroşi olandezi şi-au făcut stocuri de medicamente în urma temerilor legate de pandemia de coronavirus.
În data de 17 martie 2020, Asociația Distribuitorilor de Medicamente (ADEM) cerea Guvernului României să ridice interdicția de distribuire a medicamentelor în afara țării și invoca mai multe decizii ale Comisiei Europene în acest sens, anunța Mediafax.
În contextul crizei generate de COVID-19, România este singura țară din Europa care a adoptat măsura de interzicere a distribuției în afara României (în UE și în afara UE) a tuturor medicamentelor autorizate din Canamed, încălcând astfel deciziile Comisie Europene privind evitarea blocajelor Pieței Unice, se preciza într-un comunicat ADEM.
Membrii Asociației afirmau că distribuitorii au stocuri de medicamente care nu sunt folosite în tratamentul COVID-19 și care nu au adresabilitate în țară. Aceste medicamente sunt distribuite, în mod obișnuit, în state din Uniunea Europeană în care există cerere.
Sursă foto: Pixabay