Prima pagină » Coronavirus » Efectele coronavirusului: Plămânii pacienților, „inundați” de un lichid ca „jeleul”. Avertismentul doctorilor

Efectele coronavirusului: Plămânii pacienților, „inundați” de un lichid ca „jeleul”. Avertismentul doctorilor

Efectele coronavirusului: Plămânii pacienților, „inundați” de un lichid ca „jeleul”. Avertismentul doctorilor
Studiu: 51% dintre bolnavii cronici din România consideră că pandemia a avut un impact negativ asupra îngrijirii medicale / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Cercetătorii de la Universtitatea Umea din Suedia au descoperit lichidul asemănător cu „jeleul” în timp ce efectuau autopsiile pe cadavrele unor persoane care fuseseră bolnave de coronavirus.

Coronavirusul umple plămânii unor pacienți cu un lichid asemănător cu „jeleul”, au avertizat medicii, potrivit Mirror.

Plămânii pacienților, „inundați” de o un lichid ca „jeleul”

Acest lichid a fost descoperit de cercetătorii de la Universitatea Umea din Suedia în timpul autopsiilor efecte pe trupurile unor pacienți decedați, care avuseseră COVID-19, și este descris drept un „jeleu lichid limpede”.

Potrivit cercetătorilor, plămânii seamănă cu cei ai „unei persoane care s-a înecat”.

În urma unei analize a acestui lichid, s-a constatat că este alcătuit dintr-o substanță numită hialuronan, care se găsește de obicei în țesutul conjunctiv.

Hialuronanul este, de asemenea, produs sintetic în industria de înfrumusețare pentru mărirea buzelor și este folosit în tratamentele antirid.

Ce substanțe ar putea bloca producerea lichidului la nivelul plămânilor

„Deoarece hialuronanul poate lega cantități mari de apă în rețeaua sa de molecule lungi, formează o substanță asemănătoare jeleului. Și acest proces este cel care provoacă o reacție la nivelul alveolelor din plămânii pacienților cu COVID-19, ceea ce duce la necesitatea folosirii ventilatorului și, în cel mai rău caz, poate duce la deces din cauza insuficienței respiratorii”, au explicat cercetătorii.

În cazul altor boli, cum ar fi afecțunile la nivel vezicii biliare, un medicament numit Hymecromone este utilizat pentru a încetini producția de hialuronan.

Și cortizonul, un steroid, s-a dovedit, de asemenea, că reduce producția de hialuronan.

„Există deja terapii care fie încetinesc producția de acest gel din organism, fie descompun gelatina printr-o enzimă. Înainte se credea că rezultatele preliminare promițătoare ar fi legate de proprietățile antiinflamatorii generale ale cortizonului, dar pe lângă acestea, cortizonul poate reduce și producția de hialuronan, care poate reduce cantitatea de substanță asemănătoare cu jeleul din plămâni”, a declarat Urban Hellman, un cercetător care a participat la studiu.