Prima pagină » Coronavirus » Efectele coronavirusului: Stigmatizarea și izolarea persoanelor vindecate de COVID-19. Explicațiile unui psihiatru

Efectele coronavirusului: Stigmatizarea și izolarea persoanelor vindecate de COVID-19. Explicațiile unui psihiatru

Efectele coronavirusului: Stigmatizarea și izolarea persoanelor vindecate de COVID-19. Explicațiile unui psihiatru

Multe dintre persoanele care au fost declarate vindecate de COVID-19 se confruntă cu efectele sociale și psihologice ale acestei boli, mult timp după ce rezultele testelor au fost negative. Un psihiatru ieșean explică prin ce situație grea trec aceste persoane, dar și care este cauza care duce la excluderea lor socială.

„Să vezi cum oameni apropiaţi se trag de lângă tine. Evită să te viziteze crezând că virusul stă prin casă. Nu vor o cafea de la tine”, relata o femeie care a fost bolnavă de coronavirus, potrivit Ziarul de Iași.

Stigmatizarea și izolarea bolnavilor vindecați de COVID-19: „Să vezi cum oameni apropiaţi se feresc de tine…”

Stigmatizarea chiar și de cei dragi vine după un lung proces, în care persoana bolnavă s-a luptat cu oala, cu izolarea și cu singurătatea, ceeace produce efecte psihologice grave.

„Denotă necunoaştere. Nediscutarea problemelor, neînţelegerea cursului şi a evoluţiei naturale a bolii poate duce la asemenea interpretări”, explică Ovidiu Alexinshi, psihiatru ieșean.

Fenomenul stigmatizării este foarte răspândit în rândul persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2, în unele cazuri acestea fiind chiar și victimele violenței. De exemplu, potrivit unui raport făcut de Crucea Roșie, au fost identificate 600 de cazuri de acxest fel.

„S-a confruntat cineva cu stigmatizare pentru că a fost infectat cu COVID? Să vezi cum oameni apropiaţi se feresc de tine deoarece cred, chiar dacă au trecut cele 14 zile de izolare, plus încă cel puţin o săptămână de când s-a produs infectarea, că încă eşti contagios? Să simţi că se trag de lângă tine, evită să te viziteze crezând că virusul stă prin casă? Sau evită să servească o cafea, crezând că se pot infecta din ceaşcă sau pahar?”, a povestit o femeie într-un grup de pacienți COVID-19.

Care este cauza stigmatizării

„Dacă spunem despre cineva că este «infectat», «contagios», acestea sunt cuvinte care par că depăşesc cadrul normal. Cei care nu înţeleg despre ce este vorba au senzaţia că a avea COVID este ceva extrem de negativ, şi care poate să aibă consecinţe asupra relaţionării. Acestea denotă necunoaştere. Nediscutarea problemelor, neînţelegerea cursului şi a evoluţiei naturale a bolii poate duce la asemenea interpretări. Lumea se teme, mai ales că nimeni nu a fost pregătit pentru asta”, a explicat doctorul Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru şi director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi.

De asemenea, specialistul a punctat și ceea ce ar trebui să facă cei care le exclud pe persoanele care au fost bolnave de COVID-19.

„Este vorba despre interpretarea informaţiilor, de înţelegerea unei probleme medicale, trebuie să fim conştienţi că este o problemă medicală, un virus prin care o persoană trece, se vindecă, unii fără probleme, alţii mai greu, însă per total nu reprezintă un asemenea pericol încât să excludem social pe cineva. Nu este ciumă, nu este holeră, este un virus într-adevăr periculos la anumite grupe de risc, însă există o hiperbolizare a problemei”, a mai adăugat acesta.