Țări din Europa, dar nu numai, grav afectate de pandemie, înregistrează noi recorduri de infectări înregistrate de când au început să fie implementate măsurile de relaxare a restricțiilor. De exemplu, Franța a anunțat miercuri că în 24 de ore au fost confirmate alte 1.695 de infectări cu SARS-CoV-2, iar Spania a îregistrat 1.772.
Recordul înregistrat în Franța reprezintă cele mai multe infectări din ultimele două luni confirmate într-un interval de 24 de ore. În prezent, statul este al treilea cel mai afectat de pandemie la nivel european în ceea ce privește numărul persoanelor decedate care fuseseră diagnosticate cu noul COVID-19 – peste 30.000.
În Touluse a fost impusă obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, iar măsura ar urma să fie implementată în Paris și în alte orașe în care a fost raportat un număr mare de infectări, potrivit BBC.
Însă Franța nu este singurul stat european care înregisatrează noi recorduri de infectări după relaxarea restricțiilor.
Spania a raportat miercuri, 5 august, cel mai mare număr de infectări de după relaxare – 1.772 iar noi state le impun restricții spaniolilor care le vizitează. De exemplu, Elveția a anunțat că persoanele care vin din Spania trebuie să stea în carantină, însă măsura nu etse impusă și celor care vin din Insulele Canare și cele Baleare. Și Marea Britanie a impus restricții luna trecută celor care vin din Spania – autoizolare timp de 14 zile.
De asemenea, și belgienii din orașul Antwerp trebuie să intre în carantină dacă merg în Germania, după ce Agenția germană de Control al Bolilor a declarat orașul „zonă de risc”.
În plus, și Grecia a raportat cel mai mare număr de infectări din ultimele săptămâni – 124 de noi cazuri COVID-19. Prim-ministrul elen Kyrakos Mitsotakis i-a anunțat pe greci că ar putea fi introduse noi restricții și că se așteaptă să fie „respectate”.
În Afganistan, un sondaj a arătat că aproape o treime din populație – sau aproximativ 10 milioane de persoane – ar putea fi infectate cu noul coronavirus, potrivit ministrului Sănătății din această țară. Rezultatele vin după ce 9.500 de persoane din întregul stat au fost testate pentru anticorpi cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății și a Universității Johns Hopkins.
Ministrul Ahmad Jawad Osmani a declarat că majoritatea cazurilor au fost confirmate în orașe, capitala Kabul fiind cel mai grav afectată. Însă multe cazuri sunt considerate asimptomatice.
Afganistanul a înregistrat în mod oficial aproximativ 36.000 de infectări și 1.200 de decese, dar se consideră că numărul infectărilor este subraportat masiv din cauza sărăciei și a unui sistem de sănătate grav afectat din cauza ultimelor decenii pline de conflicte.
Între timp, în Brazilia, un important lider a murit din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Aritana, șeful Yawalapiti, care a luptat pentru protejarea Amazonului și pentru drepturile grupurilor indigene, a testat pozitiv pentru coronavirus în iulie și a fost ulterior transferat la terapie intensivă. Comunitățile indigene din Brazilia au fost afectate grav de pandemia de coronavirus . Țara a raportat 96.000 de decese ale unor persoane diagnosticate cu SARs-CoV-2 și 2,8 milioane de infectări, fiind a doua cea mai afectată țară din lume.