Prima pagină » Coronavirus » EMA a dat undă verde vaccinurilor anti-COVID-19 adaptate pentru varianta Omicron. Când se poate administra

EMA a dat undă verde vaccinurilor anti-COVID-19 adaptate pentru varianta Omicron. Când se poate administra

EMA a dat undă verde vaccinurilor anti-COVID-19 adaptate pentru varianta Omicron. Când se poate administra

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat joi vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate împotriva variantei Omicron de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania americană Moderna.

Vaccinurile „ţintesc subvarianta Omicron BA.1 pe lângă tulpina originală a noului coronavirus”, au precizat reprezentanți EMA, informează AFP, citat de Agerpres.

Cele două vaccinuri – Comirnaty Original/Omicron BA.1 și Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 – sunt destinate persoanelor cu vârste de cel puțin 12 ani, care au cel puțin schema de bază de vaccinare împotriva COVID-19, și la cel puțin trei luni după ultima doză administrată, conform comunicatului EMA.

Până la data de 28 august, așa cum arată ultima raportare a Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INS), numărul total al românilor vaccinați cu prima doză a era de 8.136.128, cu schema completă – 8.123.597 de persoane, iar cu schema de rapel, 2.624.054 de persoane. Cu a patra doză – recomandată grupelor de risc – s-au vaccinat doar 18.864 de persoane.

Câți români s-au vaccinat

Cronologic, vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 202, cel AstraZeneca din 15 februarie 2021, iar vaccinul Johnson&Johnson, în doză unică, se administrează din data de 4 mai 2021. Doza de rapel se administrează din data de 28 septembrie 2021, iar cel pentru copii – Vaccinul Pfizer Pediatric – se administrează din data de 26 ianuarie 2022.

În ultimele 24 de ore, în România au fost înregistrate 2.630 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 467 mai puține față de ziua anterioară, incidența înregistrată la 14 zile fiind de 2,13 la mia de locuitori, conform informării de joi a Ministerului Sănătății.

Numărul total al cazurilor confirmate de la debutul pandemiei este de 3.221.984, iar până joi, 66.728 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Conform datelor Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), este vorba de mai puțin de jumătate din populația totală a României- 42,6% – care are cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19 administrată. La nivelul UE/SEE, 75,4% din populația totală are o doză administrată.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și