EMA analizează mai multe cazuri de tromboze provocate de vaccinul Johnson&Johnson, dar și un nou efect advers al serului AstraZeneca
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat vineri că analizează rapoarte legate de cazuri de tromboze apărute după administrarea vaccinului împotriva COVID produs de Johnson&Johnson.
De asemenea, autoritatea europeană examinează și rapoarte legate de cazuri de sângerări la persoane cărora le-a fost administrat serul AstraZeneca, informează HotNews.
Patru cazuri serioase de tromboze au fost raportate după imunizarea cu vaccinul Janssen, filiala europeană a Johnson&Johnson, a anunțat EMA.
EMA anunță noi posibile reacții adverse la vaccinul AstraZeneca
Instituția anunță că au fost raportate cinci cazuri de sindrom de scurgere capilară legate de vaccinul produs de AstraZeneca. Această afecțiune produce sângerări din vasele capilare și este caracterizată prin tumefacții și scăderea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, organismul european atrage atenția că „în acest stadiu încă nu este clar dacă există o relație de cauzalitate” între cele două vaccinuri și simptomele raportate.
EMA a recunoscut miercuri existența unei legături între administrarea serului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca și cazuri foarte rare de „cheaguri de sânge neobişnuite asociate cu trombocite scăzute din sânge”.
Aceste efecte sunt acum listate ca fiind „efecte secundare foarte rare”.
Cu toate acestea, EMA și autoritățile britanice din domeniul sănătății publice estimează că beneficiile utilizării vaccinului AstraZeneca depășesc cu mult riscurile.
OMS nu recomandă rapelul cu un alt vaccin în cazul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat vineri că nu poate să facă recomandări cu privire la administrarea unui alt vaccin persoanelor care au făcut deja o doză din serul AstraZeneca.
Reprezentanții OMS susțin că în acest moment nu există date suficiente pentru ca organizația să recomande așa ceva.
„Nu există date adecvate pentru a spune dacă se poate acest lucru. Schimbarea vaccinurilor nu este un lucru pe care specialiștii îl pot recomanda în acest stadiu”, a anunțat, Margaret Harris, o purtătoare de cuvânt a OMS, într-o conferință de presă susținută la Geneva.
Vineri, Înalta Autoritate Franceză pentru Sănătate (HAS) a anunțat că francezii în vârstă de până la 55 de ani care au fost vaccinați cu o primă doză de ser AstraZeneca urmează să primească rapelul cu vaccinul Pfizer-BioNTech sau cu Moderna.