Tulpina SARS-CoV-2 descoperită în Marea Britanie devine predominantă în marile orașe din România, potrivit unui studiu.
În total, oficial sunt 136 de cazuri identificate în România până în prezent, după cum informează Digi24.
Municipiul Cluj-Napoca a devenit zonă roșie ca urmare a numărului mare de cazuri de COVID-19, iar din această noapte și Brașovul intră în scenariul roșu.
Din 90 de probe aleatorii analizate de MedLife, aproape jumătate au fost pozitive a varianta britanică a coronavirusului, fiind vorba despre un procent în creștere față de alte eșantioane, informează sursa citată.
„Considerând că eșantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere și faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe ale țării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național”, arată autorii studiului.
Epidemiologul Emilian Popovici a declarat, pentru Digi24, că există posibilitatea ca varianta britanică să devină dominantă în România în următoarele 3 săptămâni.
„E un studiu, rămâne de văzut în ce măsură lotul respectiv este reprezentativ. Dacă este reprezentativ, atunci nu se întâmplă altceva decât că se confirmă ce ne așteptam. Peste tot, chiar dacă e vorba de varianta britanică, de cea sud-africană sau braziliană, aceste variante cu transmisibilitate mai crescută au devenit dominante. Nu trebuie să ne așteptăm la altceva decât ca această variantă să ajungă dominantă în detrimentul celorlalte variante care au fost circulate. Practic e doar o problemă de timp până când acest lucru se va întâmpla și sunt persoane avizate care consideră că orizontul de timp e de aproximativ 3 săptămâni ca această variantă să devină dominantă. Ne așteptăm la acest lucru. Deocamdată nu s-a observat o modificare a numărului de infecții și nici a încărcării spitalelor și secțiilor de terapie intensivă cu cazuri, ceea ce înseamnă că la ora actuală să zicem că măsurile fac față, dar când vom avea de-a face de o variantă cu transmisibilitate semnificativ mai crescută care va deveni dominantă, va trebui să fie crescut și nivelul măsurilor pentru a menține lucrurile la același nivel la care sunt în momentul de față”, a spus Popovici.
Potrivit GCS, in ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.712 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv din 25.447 de teste RT-PCR și 7.669 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 79 de decese. 949 de persoane sunt internate la ATI.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 683 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.