Epidemiolog francez de origine română, despre virulenţa SARS-CoV-2: „Sunt boli infecţioase şi virusuri care există de multă vreme şi tot nu au devenit mai puțin agresive”

Epidemiolog francez de origine română, despre virulenţa SARS-CoV-2: „Sunt boli infecţioase şi virusuri care există de multă vreme şi tot nu au devenit mai puțin agresive”
Publicat: 09/11/2021, 09:12
Actualizat: 09/11/2021, 10:15

Mircea Sofonea, profesorul universitar şi cercetătorul la Universitatea Montpellier, consideră că virusul SARS-CoV-2 nu se va autoepuiza și nu își va pierde din virulență. COVID-19 nu a devenit mai transmisibil, ci mai agresiv, susține medicul, care crede că virusul va continua să circule, dar nu vor mai fi valuri puternice și se va putea reveni la o viață normală, fără lockdown.

Epidemiologul francez de origine română nu este de acord cu experții care spun că SARS-CoV-2 va deveni în scurt timp mai puţin agresiv şi se va autoepuiza. Sofonea crede că, din contră, evoluţia de până acum a arătat că virusul a devenit nu doar mai transmisibil, ci şi mai agresiv, scrie Adevărul.ro.

Mircea Sofonea a explicat de ce nu se aplică teoria conform căreia virusurile au tendinţa să devină odată cu timpul mai puţin agresive.

„Depinde care este relaţia între transmisie şi virulenţă. Spre exemplu, pentru virusul HIV, care dă SIDA, nu a scăzut virulenţa. Sunt boli infecţioase şi virusuri care există de multă vreme şi tot nu au scăzut în virulenţă. Nu e o regulă care se verifică tot timpul. Până acum, în cazul SARS-CoV-2, mutaţiile au devenit nu doar mai contagioase, ci şi mai virulente. Deci până acum, în acest caz regula e pe dos. Nu ştim însă cum va evolua pe termen lung, pe moment nu avem datele astea”, spune Sofonea.

„Inadaptarea la o gazdă nouă poate explica virulenţa iniţială mare a SARS-CoV-2, dar nu explică de ce nu scade rapid. O primă posibilitate este că selecţia naturală nu poate acţiona asupra virulenţei SARS-CoV-2, de exemplu, din cauza lipsei de variabilitate genetică. Chiar dacă presupunem că ar putea apărea tulpini cu o capacitate de transmitere comparabilă şi o virulenţă mai mică, este totuşi posibil ca aceştia să nu aibă un avantaj clar în ceea ce priveşte selecţia naturală”, adaugă el.

„Vaccinarea masivă nu mai e suficientă”

El este de părere că pandemia se poate opri doar cu ajutorul vaccinurilor, însă combinate cu anumite măsuri, dat fiind faptul că nu o eficienţă de 100%. Acesta e motivul pentru care ţări ca Franţa sau Italia au apelat la certificatul verde, prin care se impun anumite restricţii pentru cei nevaccinaţi şi care nu au trecut nici prin boală.

„Vaccinarea masivă nu mai e suficientă, pentru că valul este deja aici. Deci trebuie măsuri care au efect imediat, nu doar vaccinul. E nevoie de restricţii, dar pe baza certificatului verde, adaptate la situaţii şi oricum mult mai puţine pentru cei vaccinaţi”, explică Sofonea.

Epidemiologul spune că mai există un motiv pentru care cei care refuză să se vaccineze ar trebui să se gândească de două ori, iar despre acest lucru, românul a scris şi în studiul său.

„Într-adevăr, aceste vaccinuri au, teoretic, potenţialul de a urma cursa coevoluţionară cu virusul, cel puţin în timp ce diversitatea sa genetică rămâne limitată, iar acest lucru s-ar putea dovedi decisiv. Cu toate acestea, ştim, de asemenea, că vaccinurile care blochează virulenţa tind să selecteze tulpini care sunt mai virulente la gazdele nevaccinate”, a atenţionat Sofonea.

Virusul va continua să circule, dar nu vor mai fi valuri puternice

Epidemiologul se declară însă optimist, avînd în vedere evoluția de la situaţia din urmă cu un an şi jumătate.

”Virusul va continua să circule, dar nu vor mai fi valuri puternice, ci va fi un mod de circulaţie joasă şi constantă, iar impactul pe spitale va fi redus. Trebuie însă supravegheată evoluţia fenotipică, adică să vedem cât de mult mutează şi dacă mutaţiile afectează recunoaşterea noilor tulpini de către sistemul imunitar. Forma aceasta a vaccinului ARN este eficientă şi poate fi actualizată uşor la eventualele noi mutaţii. Deci chiar dacă boala va continua să existe, vom reveni la o viaţă normală, fără lockdown. Totuşi, vor mai exista zone unde vor fi luate unele măsuri limitate, când şi dacă se vor impune, însă nu se va mai ajunge la lockdown”, a explicat epidemiologul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Producția de energie solară din India în primele 6 luni din 2024, la cel mai...
×