Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Vârful deceselor va fi la mijlocul lunii decembrie! Este prețul pe care îl plătim” (EXCLUSIV)

Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Vârful deceselor va fi la mijlocul lunii decembrie! Este prețul pe care îl plătim” (EXCLUSIV)
Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Vârful deceselor va fi la mijlocul lunii decembrie. Este prețul pe care îl plătim” (EXCLUSIV)
Publicat: 26/11/2020, 10:30
Actualizat: 26/11/2020, 10:34

Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, cel care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei, explică într-un radiografie pentru GÂNDUL.RO ce se va întâmpla în luna decembrie, în contextul pandemiei de coronavirus. Epidemiologul avertizează că, deși numărul cazurilor de coronavirus va scădea, curba deceselor va fi abia în scădere spre sfârșitul lunii decembrie. Totodată, cercetătorul Jurma spune că la începutul lunii decembrie vom înregistra peste 200 de decese COVID-19 pe zi.

„Mă aștept ca de săptămâna viitoare să depășim 200 de decese pe zi și să urce spre 230. Acest vârf de decese va fi la mijlocul lunii decembrie. În medie vom avea aproape 1400 de decese în fiecare săptămână. Acesta este prețul pe care îl plătim pentru că nu am luat măsurile la timp”, spune cercetătorul Octavian Jurma.

„Probabil ne vom menține în următoarele zile în jurul acestei valori de 10.000 de cazuri COVID-19 pe zi (+/- 500 de cazuri), pe finalul săptămânii acesteia. De altfel, se conturează cel puțin la nivelul datelor oficiale o posibilitate să avem o scădere a numărului de cazuri săptămâna viitoare”, spune medicul Jurma.

Scenariile pentru luna decembrie

Pentru luna decembrie avem o situație greu de prezis, în sensul că dacă vom avea o medie națională în scădere, și acesta este cel mai optimist scenariu pe care îl urmăresc, faptul că aceasta curbă pe care noi o vedem va fi în scădere, în condițiile în care măsurile luate pe 9 noiembrie ar avea efectul unui lockdown mai serios. Dacă această curbă descendentă se manifestă, atunci numărul de cazuri va continua să scadă, pe 30-31 decembrie am ajunge la sub 5000 de cazuri  pe zi.Un scenariu mai realist este că se va menține un soi de platou ușor descendent în care vom coborî ceva mai lent, între 8 și 9000 de cazuri. Iar un scenariu pesimist, după alegeri, această mobilizare masivă care are loc din punct de vedere social de sărbători, vizite, cumpărături, nu va fi foarte benefică pentru împrăștierea virusului și vom avea un val de creșteri”, explică Octavian Jurma pentru GÂNDUL.RO.

În ceea ce privește testarea în masă, cercetătorul spune că în acest stadiu ar fi inutilă: „Nu ar face decât să ne spună ceea ce știm deja. Scopul testelor în faza de prevenție este să ne spună ceea ce nu știm. Unde sunt acei oameni care sunt infectați, care procent din populație, de aceea este important să testăm masiv pentru a stinge aceste microfocare”, mai spune medicul Jurma.

Jurma: Populația, mai matură decât clasa politică

Din punct de vedere epidemiologic, cercetătorul Jurma spune că o carantină este necesară la nivel național: „Epidemia este la un stadiu politic, iar politicul pare să fie total ignorant în privința urgenței epidemiologice.Pe lângă corupție și pensii speciale, în programale de guvernare nu apare nimic legat de pandemie. Nu știm efectiv  ce ne așteaptă. Populația este mai matură decât clasa politică. Și în sondaje vedem că românii sunt pregătiți pentru o carantină după alegeri. Maturitatea populației este mult mai mare decât cea a clasei politice”, spune medicul.

Crăciunul și pandemia

Epidemiologul Jurma le recomandă românilor care își vor vizita familiile de sărbători să stea cel puțin o săptămână înainte în izolare.

„Am fi putut proteja aceste sărbători. Putem să stăm noi puțin timp în izolare, o săptămână măcar. Astfel încât să avem o minimă certitudine că este în regulă să ne vedem. Aici este locul unde ne putem organiza noi între noi”, mai spune medicul Jurma.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
A murit marele actor al României. Drum lin, maestre! Va fi apreciat etern
A murit unul dintre cei mai iubiți actori români. A jucat în zeci de filme...
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
×