Epidemiologul Popovici explică de ce transmisibilitatea coronavirusului nu a scăzut, chiar dacă a venit căldura: „Nu este suficient ca lucrurile să se modifice în mod semnificativ”
Epidemiologul Emilian Popovici a explicat de ce în ciuda așteptărilor, numărul cazurilor de coronavirus nu a scăzut în România la venirea verii, ba din contra, avem de-a face cu o creștere vizibilă a numărului de cazuri. Potrivit vicepreședintelui Societății Române de Epidemiologie, care a citat studiile Universității Harvard, pentru ca transmisibilitatea virusului să scadă este nevoie de temperaturi de peste 37 de grade.
În plus, epidemiologul susține că pe lângă temperatură, renunțarea la regulile de distanțare și de protecție a contribuit semnificativ la neîndeplinirea așteptărilor pet imp de vară la nivel epidemiologic.
„S-a spus și s-a dovedit, de fapt, prin studii și Universitatea Harvard a afirmat că practic, transmisibilitatea scade cu aproximativ 20 la sută pe perioada caldă. Însă asta presupune temperaturi de 37 de grade sau peste 37 de grade. Deci, dacă ne aflăm la 32, 33, 34 de grade și nouă ne este cald, asta nu este suficient ca lucrurile să se modifice în mod semnificativ. Acum aproximativ șapte săptămâni am făcut o proiecție privitoare la situația pe care o vom afla, dacă numărul bazal de reproducere se va menține undeva la 1,1. El s-a menținut începând cam din ultima săpătămână a lunii mai, să zicem de la 1 iunie, și acum se văd rezultatele, care nu sunt, bineînțeles, pozitive, prin această creștere”, a explicat la Digi24 Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
De ce media de vârstă a îmbolnăvirii a scăzut?
Epidemiologul a explicat de ce a scăzut media de vârstă a persoanelor bolnave:
„Crescând mobilitatea, crește numărul de contacți posibil infectanți și crescând numărul de forme de infecții, practic crescând numărul de infecții, crește și numărul de forme grave, inclusiv cea care se manifestă prin acea furtună citokinică. Faptul că la noi numărul de cazuri este mai crescut la acest segment, 45-55 de ani, se poate explica prin faptul că aceasta este grupa de vârstă cea mai activă în general și atunci, iarăși, mobilitatea este foarte mare, numărul de contacți potențial infectanți este mai mare și numărul de infecții este mai mare”, a arătat profesorul Emilian Popovici.
Potrivit estimărilor epidemiologului, la jumătatea lunii august ne vom confrunta cu mai bine de 800 de cazuri pe zi.
„Totul este la oameni. Avem în față și varianta, pe care nu ne-o dorim, ca numărul de infecții să crească progresiv, dacă acest număr bazal de reproducere a infecției se menține, dar avem și varianta celalaltă, ca lucrurile să ajungă pe un făgaș pe care îl dorim, de scădere, dacă oamenii respectă măsurile. Cât pot să crească infecțiile? Noi am făcut o estimare de 836 de infecții noi pentru data de 14 august”, a declarat epidemiologul la Digi24.