Un bărbat din Sibiu, infectat cu noul coronavirus, care a suferit o fractură la un membru inferior, a mers la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Sibiu pentru îngrijiri medicale. Doar că medicul ortoped de gardă a refuzat să i le acorde, pe motiv că e infectat cu SARS-CoV-2, deși era un spital Covid.
Soţia pacientului a povestit pe Facebook experienţa trăită la Spitalul din Sibiu: „Sunt şocată de cele întâmplate. Cum să ţi se refuze controlul şi tratamentul la urgenţe, pe motiv ca esti pozitiv COVID??? La Urgenţe, într-un spital COVID!”.
Aceasta mai spune că soţul său şi-a fracturat piciorul în urmă cu o săptămână, iar sâmbătă au apărut complicaţii. Fiind o zi de weekend, femeia s-a speriat, a luat legătura cu un alt medic prin telefon şi, neştiind cât de gravă este situaţia, a decis să meargă la UPU Sibiu, pentru un control.
Am sunat la Salvare, au venit să îl ia. Dar, ajuns la spital, acesta află că medicul de gardă de pe ortopedie refuză să îl vadă, deoarece el nu acceptă să vadă pacienţi pozitivi Covid. Am cerut un document în care să explice în scris motivul pentru care, un pacient ajuns în Urgenţe, fie el şi pozitiv, nu primeşte îngrijiri. Adică cum? Dacă eşti pozitiv, gata, poţi să mori? Nu le mai pasă de tine?”, se întreba femeia.
Ea a mai spus că nu face public numele medicului respectiv, însă l-a numit o „persoană complet dezumanizată”.
Nu vă este ruşine? Nu aveţi remuşcări? Ca soţul meu, mulţi alţii… Chiar nu vă pasă? Eu vă înţeleg teama, dar atunci când ştiaţi că lucraţi unde lucraţi, la ce vă aşteptaţi, în aceste timpuri de pandemie? Doar persoane sănătoase, fără alte afecţiuni? Noi eram printre cei ce ne protejam, şi uite tot am luat”, mai spune Alexandra.
Potrivit Mediafax, care a cerut o reacție la acest caz, reprezenaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au transmis că s-au autosesizat, iar conducerea unităţii medicale are o anchetă în derulare privind această situaţie.
Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, dr. Cristian Oancea, a declarat luni, la Digi 24, că măsurile luate de autoritățile din Timiș dau rezultate și spitalele Covid-19 din județ încep să aibă din nou paturi libere la ATI. Totuși, medicul trage un semnal de alarmă și spune că mulți pacienți așteaptă prea mult până merg la unitățile spitalicești și ajung direct la Terapie Intensivă.
La noi măsurile au început să dea roade, am intrat într-o fază de platou și o ușoară scădere. Am început să avem locuri în spitale. În spitalul nostru sunt vreo 30 de locuri și în cele suport încă pe atât. În schimb, avem cazuri severe și foarte severe, care stau cu patologie la domiciliu și vin cu patologie avansată, în care plămânul e două treimi distrus”, a spus Cristian Oancea, la Digi 24.
Medicul a avertizat că o mare parte din aceste cazuri severe sunt înregistrate în rândul tinerilor.
În special tineri și se pare că în ultimul timp, avem pacienți cu mai multe afecțiuni neurologice și oculare: ochi confuzi, tulburări oculare, văd pete, câteodată văd alb-negru, diverse afecțiuni. Dar sub tratament își revin”, a adăugat medicul, care a afirmat că „obezitatea e un factor de risc des întâlnit la aceste cazuri”.
Cristian Oancea mai spune că oamenii trebuie să meargă la spital de urgență, dacă simptomele de Covid-19 nu trec într-un timp scurt.