În contextul pandemiei de coronavirus care afectează România, firma lui Cătălin Botezatu – Viggo Fashion Internațional – a reușit să semneze două ”acorduri cadru” în valoare de aproximativ 18 milioane de euro cu statul român, iar Ionuț Marin Marius, administrator și partener de afaceri cu celebrul designer, bifează o licitație de răsunet. Iată cum, pe timp de pandemie, medicii români se îmbracă de la Botezatu, iar Gândul.ro vă prezintă detalii de ultimă oră.
În conformitate cu cele două acorduri-cadru – încheiate conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 11/2020, referitoare la asigurarea stocurilor de urgență medicală – firma Viggo Fashion Internațional va livra, către statul român, combinezoane cu cagulă și protecție pentru încălțăminte, respectiv viziere de protecție necesare pentru protecția personalului sanitar care luptă împotriva pandemiei de coronavirus.
Concret, Viggo Fashion Internațional se obligă să livreze 500.000 combinezoane de protecție și 1.750.000 de viziere de protecție. În 45 zile calendaristice de la semnare, Viggo Fashion Internațional trebuie să livreze cele 500.000 de combinezoane, iar în decurs de 45 de zile calendaristice, etapizat, vizierele de protecție. Dar firma Viggo Fashion Internațional nu va produce combinezoanele și vizierele de protecție, ci le va importa. ”Firma VIGGO nu confecționează/produce aceste produse, ci le importă”, spune administratorul firmei și partenerul de afaceri al lui Cătălin Botezatu.
Ionu Marin Marius ne-a transmis, în exclusivitate, și că – până în momentul de față – a fost încheiat doat un singur contract subsecvent, pentru ”produsul viziere”.
”Până în prezent a fost încheiat un singur contract subsecvent pentru produsul viziere, pentru jumătate din cantitatea din acordul cadru și urmează să livrăm și apoi să facturăm”, a declarat Ionuț Marin Marius, administrator al Viggo Fashion și partenerul de afaceri al lui Cătălin Botezatu. ”Firma VIGGO a participat la o achiziție derulată de ONAC (n.red. – Oficiul Național pentru Achiziții Centraliate) ca urmare a unui anunț publicat în SEAP (n.red. – Sistemul Electronic de Achiziții Publice), motiv pentru care aceasta instituție vă poate da detalii cu privire la selectarea ofertei noastre. Nu am încheiat două contracte, ci două acorduri cadru care înseamnă niște promisiuni de încheiere a unor contracte subsecvente viitoare. Până în prezent a fost încheiat un singur contract subsecvent pentru produsul viziere, pentru jumătate din cantitatea din acordul cadru și urmează să livrăm și apoi să facturăm”, a mai spus Ionuț Marin Marius.
Partenerul de afaceri al lui Cătălin Botezatu nu a oferit mai multe detalii, însă ne-a asigurat că – atunci când situația o va permite – va reveni cu informații noi, astfel încât eventualele semne de întrebare legate de această afacere să fie lămurite.
”Cu privire la celelalte detalii legate de prețuri, durate de derulare, termene, etc. momentan, având în vedere clauzele de confidențialitate și situația generală, la nivel mondial, creată de această pandemie, nu vă putem da, deocamdată, relații. Promitem să revenim cu detalii, de îndată ce situația generală o vă permite. Ceea ce ne interesează acum, mai presus de toate, este să livram în bune condiții aceste produse, absolut necesare pentru lupta împotriva Covid-19”, a declarat administratorul Viggo Fashion International, Ionuț Marin Marius, în exclusivitate pentru Gândul.ro.
Conform unor calcule simple, prețul unui combinezon cu cagulă și protecție pentru încălțăminte este de 93 de lei, iar prețul unei viziere de protecție este de 19 lei. În ceea ce privește combinezoanele cu cagulă și protecție la încălțăminte, încă două firme au câștigat contracte, una din Serbia și una din Coreea, aceasta din urmă obligându-se să livreze României 1.750.000 de combinezoane.
Dar și Viggo Fashion International urmează să încaseze sume impresionate de la statul român. Valoarea celor 500.000 de combinezoane se ridică la 54.145.000 lei, iar valoarea vizierelor de protecție se ridică la 33.320.000 lei. Ceea ce reprezintă aproximativ 17,8 milioane de euro.
Referindu-se la Ordonanța de Urgență 11/2020 – cea care se referă la stocurile medicale de urgență și în baza căreia Viggo Fashion Internațional a câștigat cele două contracte – șeful DSU a declarat că România ar fi trebuit să aibă stocuri de urgență încă de acum doi ani.
„Dacă vorbim de prea târziu, trebuia să avem de acum doi ani stocuri. În ianuarie am început să ne pregătim, ne trebuia legislația și Ordonanța a ieșit în cursul lunii februarie și imediat am început achizițiile. Oricum, noi trebuia să facem achiziții cu doi-trei ani înainte, noi am făcut stocuri când a fost Ebola și am folosit aceste materiale rămase de atunci pentru această situație. Această Ordonanță care a ieșit acum ne va permite să avem stocuri nu numai pentru situația asta, ci pentru o perioadă lungă în viitor. Acum, asta e. Ordonanța a ieșit în luna februarie și am început să lucrăm în acest sens”, a explicat Arafat.