Prima pagină » Coronavirus » EXCLUSIV. Epidemiologul Octavian Jurma avertizează: „Nu vom scăpa de al treilea rapel în toamnă”. Când ar putea veni al patrulea val al pandemiei

EXCLUSIV. Epidemiologul Octavian Jurma avertizează: „Nu vom scăpa de al treilea rapel în toamnă”. Când ar putea veni al patrulea val al pandemiei

EXCLUSIV. Epidemiologul Octavian Jurma avertizează: „Nu vom scăpa de al treilea rapel în toamnă”. Când ar putea veni al patrulea val al pandemiei

Octavian Jurma, epidemiologul care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției pandemiei, a vorbit într-un interviu pentru GÂNDUL.RO despre ce ar trebui să facem pentru a evita cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19. Cercetătorul mai spune că este exclus să vaccinăm 70% din populație până în vară, iar în toamnă, cel mai probabil, nu vom scăpa de un al treilea rapel din cauza noilor tulpini de SARS-COV-2.

Totodată, noile date care vin de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite arată că persoanele vaccinate nu se îmbolnăvesc și nu transmit virusul: „Cu toată că sunt mici șansele ca cei care sunt imunizați să nu se infecteaze și să nu transmită virusul, știm însă că există și în cazul vaccinurilor Pfizer un număr de persoane care nu se imunizează în urma serului.  Există această cerință ca în zonele de risc epidemiologic să purtăm mască pentru că nu știm cine sunt cei 1% sau 5 % din cei vaccinați care sunt infectați, plus că nu toate vaccinurile au aceeași eficiență din acest punct de vedere. Toate te păzezc de forme grave  de boală și de deces, dar nu toate de păzesc de  formele ușoare de boală care pot transmite virusul”, spune epidemiologul Jurma pentru GÂNDUL.

Cum putem evita valul patru al pandemiei?

România nu are un sistem foarte clar de secvențiere pentru tulpinile de  SARS-COV-2,  mai spune medicul Jurma. Majoritatea secvențierilor au loc doar în sistemul privat de sănătate.

Singurul lucru pe care îl știm cu certitudine este că dacă nu vom reuși să ne vaccinăm în proporție de 50% până în toamnă va urma valul patru. De asemenea, o altă problemă este că nu secvențiem, nu știm ce tulpini circulă. Avem doar peste un milion de oameni vaccinați cu ambele doze. Avem capacitatea necesară de a accelera imunizarea, dar nu depășim pragul de 70.000  de persoane vaccinate pe zi. Valul 4 depinde și de acești factori. De altfel, acest val 4 depinde și de tulpina braziliană și dea cea sud-africană, tulpini care pot reinfecta mai ușor persoanele care au trecut deja prin boală. Avem un segment de populație imună la tulpina britanică, dar nu și la celelalte”, explică epidemiologul Octavian Jurma.

Jurma: „Este exclus ca vaccinarea să ajungă până în vară la 70%”

Recent, comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, estima că până la jumătatea lunii iulie populaţia Uniunii Europene va putea fi imunizată. Medicul Jurma spune că este exclus ca 70% din populație să fie vaccinată.

Cea mai îngrijorătoare statistică pentru mine este una foarte simplă: 80% consideră că doar vaccinarea poate rezolva pandemia. În schimb, dacă ne uităm cine vrea să se vaccineze ajunge la 50%. Noi nu ne putem baza exclusiv pe vaccinare pentru că avem un risc foarte mare să vaccinăm atât de mulți oameni infectați încât să selectăm tulpini rezistente la vaccin. Noi vrem restricții selective, dar trebuie și relaxarea făcută selectiv”, mai spune epidemiologul Jurma.

Totodată, epidemiologul Octavian Jurma spune că se așteaptă ca la jumătatea lunii aprilie să atingem faza de platou: „După lunile mai, iunie vom avea o scădere naturală. Spațiile vor fi mai aerisite. Cei care se testează și vaccinează se pot bucura de o vară liniștită”.

Octavian Jurma: „Nu vom scăpa de un al treilea rapel în toamnă”

În schimb, dacă lucrurile nu vor fi ținute sub control cu ajutorul vaccinării curente și dacă vor apărea noi tulpini vom avea nevoie în toamnă de un al treilea rapel, avertizează epidemiologul.

Un al treilea rapel este o certitudine. Nu cred că vom scăpa de el. Vom putea face acel rapel cu oricare dintre vaccinuri, indiferent de vaccinul cu care ne-am vaccinat prima și a doua oară. Se numește rapel heterolog. Mai mult ca sigur va apărea un rapel pentru tulpina sud-africană, pentru cea braziliană. Încă suntem într-o fază accelerată a cazurilor, însă începem să ne apropiem de o zonă constantantă în care s-ar putea să fie urmată de scădere. În spitale, în schimb, vor mai fi vești proaste deoarece avem curba la ATI care vine la o săptămână, două după curba infectărilor și decesele care vin la o săptămână, două după curba internărilor”, mai spune epidemiologul.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele