EXCLUSIV. Suprasolicitați de șefi în plină pandemie, curierii care livrează mâncare cer să fie reprezentați de un sindicat: „Colegii se tem să vorbească. Se comit tot mai multe abuzuri asupra noastră”

Publicat: 29 04. 2020, 16:23
Sursă foto: unsplash.com/Foto cu caracter ilustrativ

Mai mulți angajați care lucrează în zona de food delivery se plâng de abuzurile pe care șefii le fac asupra lor, pe fundul pandemiei de coronavirus. Aceștia sunt chemați la muncă suplimentar în mod constant, iar multe dintre normele din contractul de muncă nu sunt respectate.

Sub protecția anonimatului, Gândul.ro a vorbit cu un tânăr care lucrează la o firmă care livrează mâncare. Acesta susține că pe fondul stării de urgență se comit tot mai mult abuzuri asupra angajaților. Șefii lor insistă că s-au înjumătățit comenzile, însă tânărul susține că livrează dublu în perioda aceasta.

„Ei insistă să lucrez în dezavantajul meu și chiar să pun bani de la mine până se termină cu covid. Tot amenință cu restructurări. Colegii se tem să vorbească. Se fac liste și te anunță cu câteva zile înainte perioadele pentru care trebuie să vii să faci zile de concediu. Ore tăiate din program după propriul lor plac. Noi avem număr de ore pe care trebuie să îl facem lunar. Dacă depășim, suntem plătiți pentru ore suplimentare. Bine, de fapt pe fluturaș sunt trecute ca bonusuri, nu ore suplimentare. Însă în ultima perioadă ni se cere să lucrăm suplimentar, suntem luați din timpul nostru liber…. apoi ne trezim șterși din program fără să fim anunțați pe motiv că avem ore suplimentare”, spune tânărul.

Contractul  de muncă nu e respectat

Tânărul susține că normele de muncă eleborate de către angajator în contract nu sunt respectate, iar odată cu pandemia de coronavirus abuzurile asupra angajaților  au crescut.

„Ca cineva să poată fi dat afară de la o firmă, trebuie să se întrunească anumite condiții. De două ori avertisment verbal, odată avertisment scris, odată sau de două ori reținere salarială, apoi concediere. Eu m-am trezit că am fost chemat la sediu să semnez avertismentul scris (deși anterior nu avusesem avertismente verbale) pe motive inventate. Un alt aspect este nerespectarea contractului. Eu sunt angajat ca șofer la ei. Ca să pot lucra am 2 variante. Prima variantă- merg pe mașina lor. A doua variantă, fac un contract de comodat cu ei pe mașina pe care o am, ei obligându-se să achite combustibilul și întreținerea vehiculului pe perioada contractului. Lucrurile astea sunt stipulate în contract. Ei nu vor nici una dintre aceste variante. Obligându-mă să merg cu mașina mea, ei plătind doar combustibilul pe care îl consum”, mai spune acesta.

Pe fondul abuzurilor recente angajații cer să fie reprezentanți de către un sindicat care să le reprezinte interesele profesionale si sa-i pună la adăpost de abuzuri: „Ar trebui să avem pe cineva la care să apelăm și care să cunoască chestiunile de ordin juridic”, a mai explica acesta.