Medicul primar în boli infecțioae Gheorghe Enache îi îndeamnă pe români, în cazul în care au loc reuniuni de familie de sărbători, să poarte masca de protecție: „Este o perioadă într-adevăr dificilă, nu este recomandat să ne strângem prea mulți într-un apartament, mai ales dacă sunt persoane străine, cu care nu locuim, în spații mici, cum sunt apartamentele, oamenii ar trebui să poarte masca. Masca este un bun mijloc de protecție”, spune specialistul în boli infecțioase pentru GÂNDUL.RO.
Totodată, medicul a vorbit și despre vaccinul anti-COVID al companiei Moderna, subliniind că problema vaccinării este una vitală, de sănătate publică.
Vaccinarea este un lucru foarte bun. Scepticismul nu duce decât la îmbolnăvirea altora. Sunt persoane care nu se pot vaccina din cauze medicale, iar acei sceptici îi pot îmbolnăvi pe ceilalți. Vaccinarea este o problemă de sănătate publică, este și a mea, și a celui de lângă mine, și a unui copil care are o malformație cardiacă”, explică medicul Gheorghe Enache.
Protecția apare la aproximativ o săptămână după cea de-a doua doză. Însă la unele persoane poate apărea mai târziu, poate chiar o lună de zile poate dura până să se formează anticorpii. Dacă formezi puțini anticorpi există posibilitatea să faci din nou virusul, însă sunt foarte puține persoanele acestea. Covid-19 a arătat că este un virus „inteligent”. La fel ca virusul gripal. Inteligent în sensul că este pasiv, și pătrunde în celulă. Eu recomand vaccinarea sută la sută și trebuie să punem în balanță, beneficiile și riscurile vaccinului, iar beneficiile sunt mai mari. Virusul nu va pleca definitiv, dar va rămâne ca un virus sezonier, precum gripa, spune medicul.
Cât privește purtarea măștii de protecție și după apariția vaccinului, Gheorghe Enache recomandă ca masca să fie păstrată în spațiile aglomerate.
Virgil Musta, medicul epidemiolog de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit, luni, despre noua tulpină a SARS-COV-2, care a început să se răspândească dinspre Regatul Unit spre Europa.
Musta spune că acest val poate fi controlat dacă se impun măsuri dure. „Noua tulpină creează premisele unui al treilea val, ceea ce face ca sistemele de sănătate, care sunt deja sub o presiune deja foarte mare, să nu mai facă față, de aceea este necesar să se ia măsuri din fașă, pentru a nu se ajunge la o contagiozitate foarte mare