Prima pagină » Coronavirus » Experiment. Care este diferența dintre vorbitul cu și fără mască: „Am fost uimit să văd câte particule mi-au ieșit din gură”

Experiment. Care este diferența dintre vorbitul cu și fără mască: „Am fost uimit să văd câte particule mi-au ieșit din gură”

Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase din Statele Unite, a atras atenția asupra importanței purtării măștii în contextul pandemiei de coronavirus, comentând un experiment realizat de autorii unui cont popular de YouTube. În experiment un tânăr este filmat vorbind cu și fără mască. Înregistrarea este realizată cu o tehnică specială care a încetinit mișcarea de 40 de ori comparativ cu cea reală. Astfel, se observă o canitate importantă de particule răspândite în timpul vorbirii fără mască.   

Realizatorul experimentului a explicat cum a fost realizată înregistrarea: „Aceasta este înregistrarea pe care am făcut-o, de 1.000 de cadre pe secundă, ceea ce înseamnă cam de de 40 de ori mai lent decât în timp real. Asta, în timp ce număram de la 1 la 4”.

Tânărul a declarat că a fost de-a dreptul stupefiat de mulțimea de particule pe care le-a răspândit în timp ce număra până la 4, nu numai la finalul cuvântului, ci și când deschidea gura să înceapă să vorbească.

„A fost cu adevărat surprinzător. Se poate vedea cu ochiul liber: particulele sunt atât de mici, încât nici nu cad nici măcar nu vorbeam foarte tare. Era un volum mediu”, este modul în care tânărul și-a descris experimentul.

„Am fost uimit de cantitatea de particule car emi-au ieșit din gură. Și nu doar din saliva de la începutul fiecărui cuvânt, cât șa la sfârșitul cuvântului”, a declarat realizatorul experimentului.

Ce spune Anthony Fauci despre experiment

Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase din Statele Unite a comentat și el experimentul, aprobând faptul că este o dovadă a importanței purtării măștii de protecție, în vederea limitării răspândirii coronavirusului.

„Cred că ceea ce tocmai ne-ați arătat este o demonstrație foarte bună din punct de vedere grafic a importanței purtării măștilor, deoarece, așa cum putem vedea și din înregistrare, spuneți același lucru: unu, doi, trei, patru… și foarte puține particule trec de mască. Unii oameni nu înțeleg că în momentul în care vorbești, chiar dacă nu vorbești tare, există aceste particule eliminate din gură, care pot rămâne în aer pentru un anumit timp, unele pică pe sol, motiv pentru care recomandăm distanța de doi metri între persoane, dar unele dintre ele sunt purtate de aerosoli și pot pluti așa o vreme. Iată de ce este atât de important să purtăm măști, mai ales când credem că ne aflăm într-o situație în care nimeni nu tușește sau strănută. Ați demonstrat asta foarte frumos, doar rostind: unu, doi, trei, patru”, a declarat directorul Institutului de Boli Infecțioase din Statele Unite.

Autor