Cercetătorii de la Universitatea Warwick au simulat ce s-ar întâmpla dacă restricțiile ar fi reduse treptat începând din această perioadă și au descoperit că un noul val de îmbolnăviri ar fi inevitabil.
Răspândirea continuă a noilor tulpini de coronavirus înseamnă că restricțiile nu pot fi ridicate până în 2022, chiar dacă au început campaniile de vaccinare, au avertizat experții, informează mirror.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea Warwick au folosit simulări pentru a observa ce s-ar putea întâmpla în cazul în care restricțiile din Marea Britanie vor fi reduse în lunile următoare.
În cercetarea publicată vineri, 5 februarie, se susține că, în ciuda faptului că aproape 11 milioane de persoane din Marea Britanie au fost vaccinate până acum, vaccinarea este „insuficientă” pentru a permite revenirea la normal înainte de sfârșitul anului.
Oamenii de știință avertizează că o astfel de mișcare ar putea fi catastrofală și ar duce la alte mii de spitalizări și decese. Acest lucru este cauzat de faptul că vor fi încă mulți oameni care refuză să fie vaccinați sau nu pot face vaccinul, ceea ce înseamnă că rata de transmitere a virusului ar putea crește rapid.
Totodată, de reamintit este faptul că niciunul dintre vaccinuri nu oferă protecție completă împotriva virusului.
În lucrare se susține că, dacă rata R ar rămâne la 0,8 și s-ar administra trei milioane de doze în fiecare săptămână și 95% din cei care pot fi vaccinați o vor face, un alt val de infectări tot ar putea avea loc înainte de iarna acestui an.
Dacă istanțarea socială și purtarea măștilor de protecție în magazine și în mijloacele de transport în comun, precum și impunerea unei interziceri de circulație după o anumită oră ar fi fost implementate din septembrie, un alt val ar putea fi evitat, mai arată sursa citată.
Grupul științific consultativ pentru situații de urgență de la Londra a fost înștiințat pe 14 ianuarie de rezultatele simulării.
„Cu noua tulpină COVID agresivă, eficacitățile probabile ale transmiterii s-ar putea dovedi insuficiente pentru a preveni focarele în rândul populației. Acest lucru înseamnă că persoanele care nu acceptă vaccinul, dar și persoanele care nu sunt protejate de virus ar putea fi factori care ar explica de ce vor apărea cazuri grave de COVID-19 și după încheierea programului (n.r. de vaccinare). Vedem că, chiar și cu cea mai mare absorbție posibilă și cel mai rapid program de vaccinare, relaxarea completă până la deschiderea școlilor în septembrie ar duce în continuare la un număr semnificativ de îmbolnăviri”, se arată în document.
În simulare s-a luat în calcul ridicarea treptată începând din această perioadă și până la sfârșitul anului, rezultatele sugerând că un nou val de îmbolnăviri ar putea apărea până în toamnă. De asemenea, lucrurile trebuie tratate cu precauție chiar și anul viitor, altfel există riscul apariției unor noi creșteri semnificative a îmbolnăvirilor – cu numărul deceselor zilnice similar cu cel de acum – în primul trimestru, potrivit studiului.
Cercetător post-doctorat asociat la universitate și unul dintre cei implicați în studiu, dr. Sam Moore, a spus că vaccinările trebuie combinate cu restricții pentru a „oferi o strategie de evadare”.