Experții din sănătate avertizează: Distanțarea socială nu este eficientă în limitarea răspândirii SARS-CoV-2! Virusul poate supraviețui peste 16 ore în aer – VIDEO

Experții din sănătate avertizează: Distanțarea socială nu este eficientă în limitarea răspândirii SARS-CoV-2! Virusul poate supraviețui peste 16 ore în aer - VIDEO
Experții din sănătate avertizează: Distanțarea socială nu este eficientă în limitarea răspândirii SARS-CoV-2! Virusul poate supraviețui peste 16 ore în aer / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 20/07/2020, 21:55
Actualizat: 21/07/2020, 00:11

Doi experți în boli infecțioase au făcut o actualizare virtuală despre coronavirus pe 14 iulie în care au detaliat eforturile de la Filiala Medicală a Universității din Texas pentru a crea terapii cu anticorpi și a realiza studii clinice în speranța creării unui vaccin și a limitării răspândirii virusului. Aceștia și-au bazat prezentarea și pe o lucrare de specialitate publicată recent în care se preciza că distanțarea socială nu este eficientă în prevenirea răspândirii virusului deoarece SARS-CoV-2 poate supraviețui în aerosolii din aer și peste 16 ore. 

Într-o lucrare publicată la începutul lunii iulie de către cercetători de la UTMB Galveston, de la Școala de Medicină a Universității Tulane, de la Universitatea din Pittsburgh și de la mai multe instituții naționale de sănătate publică au fost prezente dovezi că noul coronavirus supraviețuiește mult mai mult atunci când este transportat în aer, comparativ cu datele care se știau despre acest lucru, potrivit communityimpact.com.

În timp ce cercetăriile de la începutul pandemiei arătau că virusul supraviețuiește în aer aproximativ trei ore, directorul laboratorului național Galveston, Scott Weaver, a declarat în timpul webinarului că noua cercetare arată că noul COVID-19 poate supraviețui cel puțin 16 ore în aer, într-un aerosol. Aerosolii sunt definiți ca o aglomerație de picături care nu depășesc cinci microni.

O istorie pe scurt a coronavirusurilor

Coronavirusurile nu sunt noi pentru profesioniștii din domeniul medical, a adăugat Weaver, dar lucrarea puplicată recent a arătat că acesta supraviețuiește în aer mai mult decât coronavirusurile anterioare. La sfârșitul anului 2002, un focar de afecțiuni respiratorii a provocat aproximativ 7.000 de infectări în rândul oamenilor, începând din China și răspândindu-se pe o perioadă de șase luni. Acest focar de coronavirus, cunoscut sub numele de SARS, s-a terminat în vara lui 2003.

„Acesta a fost într-adevăr semnal de alarmă care ar fi trebuit să ne arată că avem nevoie de noi informații despre aceste coronavirusuri. Chiar și înainte de 2002 știam că coronavirusurile au cauzat o serie de boli”, a mai punctat specialistul.

Un alt cunoscut sub numele de coronavirus transmisibil la oameni, lilieci și cămile este MERS care s-a răspândit în Orientul Mijlociu, dar nu numai, prima raportare a unei infectări fiind în 2012. MERS nu s-a răspândit la fel de mult de la persoană la SARS, a mai precizat Weaver. Ulterior, au fost efectuate studii pentru a identifica modul în care coronavirusurile se reproduc și acaparează celulele, precum și modul în care declanșează boli în rândul animalelor.

Coronavirusurile – „o răceală comună”

Înainte de focarul SARS din 2002, se credea că aceste coronavirusuri declanșează o răceală comună sau boli ușoare, de sezon, precum gripa. Aceste coronavirusuri nu au primit prea multă atenție, a mai punctat specialistul, deoarece acestea nu reprezentau un risc grav pentru oamenii sănătoși.

O altă diferență majoră între coronavirusurile anterioare și COVID-19 este lipsa sursei – nu se știe cu exactitate unde sau cum a apărut acest virus, a precizat Weaver.

„Încă nu știm exact de unde provine acest virus”

Primele rapoarte despre o boală pulmonară au venit în decembrie 2019 din China, însă specialistul precizează că probabil primele cazuri au apărut înainte.

În ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că virusul se transmite de la om la om. Începând din luna februarie, din ce în ce mai multe dovezi arată că transmiterea aeriană este cea care și în prezent cauzează un grad de răspândire foarte mare a bolii.

În cadrul cercetării, virusul COVID-19 a fost crescut în cantități mari și dus la o unitate de aerobiologie din Galveston, unde aerosolii au fost creați intenționat pentru a efectua infectări experimentale ale animalelor. Aerosolii erau  controlați, picăturile fiind puse în camere speciale care erau monitorizate de-a lungul timpului pentru a vedea cât a supraviețuit virusul.

În încheierea acestei lucrări se susține încă o dată faptul că transmiterea aeriană a virusului este motivul pentru care se răspândește atât de eficient, a mai explicat specialistul.

„Trebuie să luăm cu adevărat… măsuri pentru a limita densitatea oamenilor, pentru a purta măști atunci când se află în medii riscante”, a îndemnat acesta.

Avertismentul specialiștilor: Coronavirusul se transmite foarte rapid prin aer!

Experții înboli infecțioase au subliniat faptul că distanțarea socială nu este eficientă pentru a opri răspândirea virusului, mai ales ținând cont de noile descoperiri prezentate în lucrarea de specialitate.

Susan McLellan, directorul medical al unității de îngrijire a paciențilorde la UTMB, a declarat că, la început, medicii se bazau pe experiența anterioară cu celelalte coronavirusuri pentru a încerca să ghicească cum se va manifesta SARS-CoV-2 și cum pot fi tratați pacienții. Pe măsură ce se află informații noi, recomandările pentru public trebuie să se schimbe, a punctat aceasta.

„Distanțarea socială nu funcționează!”

„Aceasta este o situație în care învățăm constant. Informațiile pe care le obținem acum despre persistența acestor aerosoli … arată clar că distanțarea socială nu funcționează”, a mai precizat aceasta.

Susan McLellan este de asemenea implicată în studiile clinice referitoare la vaccinul COVID-19. Potrivit acesteia, una dintre cauzele care provoacă o manifestare gravă a bolii în rândul anumitor pacienți este faptul că organismul are un răspuns imunologic supracompensat.

Prin urmare, terapiile și tratamentele clinice implică atât încercarea de a opri răspândirea virusului, cât și tratarea răspunsului imunologic.

„În ceea ce privește evoluția bolii, lucrurile stau destul de groaznic”, a punctat aceasta adăugând că doar un grup mic de pacienți cu COVID-19 la UTMB au peste 65 de ani.

Primele simptome ale virusului sunt foarte variate: Oamenii descriu simptome precum oboseala, durerile musculare și durerile de gât, dar nu și febră sau dificultăți de respirație. Abia la aproximativ o săptămână după infectare pacientul manifestă dificultăți de respirație, moment în care va veni la un spital.

Din cauza diferitelor reglementări referitoare la subiecții umani, procesul de începe a unui studiu clinic poate dura și luni întregi, însă specialiștii susțin că această perioadă ar trebui diminuată.

„Acordarea de medicamente experimentale oamenilor – sau utilizarea lor într-un mod experimental, dacă o faci pentru cercetare – există o cantitate foarte mare de controale și reglementări pentru protejarea subiecților umani”, a punctat specialistul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?