Specialiștii în domeniul sănătății susțin că masca de protecție ar trebui purtată chiar și în casă, dar nu tot timpul, ci doar în anumite situații astfel încât răspândirea noului coronavirus să fie cât mai limitată.
Coordonatorul echipei de luptă cu noul coronavirus de la Casa Albă, doctorul Deborah Birx, a susținut recent faptul că purtarea măștii de protecție chiar și în propria locuință reprezintă o măsură înțeleaptă pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, relatează CNN.
Îndemnul oficialului vine în contextul în care numărul tot mai mare de infectări ar părea să fie influențat și de bolnavii asimptomatici și cei presimptomatici.
Specialistul a punctat că oamenii care locuiesc în casă cu persoane în vârstă sau cu probleme medicale deja existente ar trebui să fie extrem de precauţi având în vedere existenţa celor două categorii de bolnavi – asimptomatici și presimtomatici . În acest context, aceasta a reiterat importanța purtării măștii de protecție chiar și în propria locuință.
De asemenea, Deborah Birx a precizat că și cei care se întorc din vacanțe ar trebui să fie mult mai precauți, reprezentând un fact de risc pentru restul populației.
„Dacă aţi fost în vacanţă într-o zonă cu multe cazuri, la revenire, trebuie să-i protejaţi pe cei în vârstă şi pe cei cu comorbidităţi, gândindu-vă că sunteţi un potenţial bolnav. De aceea, trebuie să luaţi toate măsurile de precauţie, inclusiv purtarea măştilor în casă”, a explicat coordonatorul de la Casa Albă al echipei de luptă cu noul coronavirus.
Un studiu publicat de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a analizat în detaliu 5.706 de pacienţi, care au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus, şi peste 59.000 de persoane care au intrat în contact cu aceştia. Rezultatele au arătat că mai puţin de 2% din contactele din afara locuinţei pacienţilor au luat virusul, în timp ce aproape 12% din contactele casnice ale pacienţilor au contractat boala.
De asemenea, se pare că rata transmiterii în gospodărie a fost mai ridicată atunci când primul caz confirmat a fost un adolescent sau un vârstnic trecut de 60-70 de ani.
„Acest lucru se datorează probabil faptului că aceste grupe de vârstă sunt mai predispuse să se afle în contact apropiat cu membri ai familiei întrucât au nevoie de mai mult sprijin și protecție”, a declarat Jeong Eun-kyeong, directorul CDC sud-coreean și autor al studiului.
În plus, copiii cu vârsta de sub 9 ani au o probabilitate mai redusă de a fi pacientul zero, potrivit doctorului Choe Young-june, unul din coautorii studiului. Acesta a precizat că eșantionul de 29 de pacienți a fost mic comparativ cu cel de 1.695 de persoane cu vârsta între 20 și 29 de ani.