EXPLICAȚII. De ce sunt importante anchetele epidemiologice în lupta împotriva coronavirusului
Anchetele epidemiologice presupun interogarea persoanelor diagnosticate pozitiv cu noul coronavirus pentru a afla cu cine au intrat acestea recent în contact. Ulterior, autoritățile îi contactează pe cei care probabil au fost expuși bolii și le solicită să intre în izolare la domiciliu pentru a preveni răspândirea bolii.
Se pare că această tehnică – ancheta epidemiologică face parte din medicina preventinvă, potrivit doctorului Laura Breeher, de la Clinica Mayo din Statele Unite ale Americii, relatează Time.
„Ancheta epidemiologică seamănă cu un moment de glorie, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus când este atât de importantă identificare persoanelor care au fost expuse bolii și plasarea lor în carantină sau izolare”, a precizat specialisul.
Ancheta epidemiologică a fost folosită și în timpul pandmeiei de Ebola din 2014, precum și în cele SARs din 2003. Aceasta se folosește și în cazul bolilor cu transmitere sexuală sau alte boli transmisibile precum tuberculoza.
Unele dintre țările care s-au bazat foarte mult pe ancheta epidemiologică sunt Coreea de Sud și Noua Zeelandă.
Cum funcționează ancheta epidemiologică
Odată ce o persoană a fost diagnosticată pozitiv cu noul coronavirus în urma unui test special, specialiștii încearcă să le depisteze persoanele cu care bolnavul a intrat recent în contact.
Potrivit specialistului, o persoană este expusă bolii dacă s-a aflat la o distanță de aproximativ 2 metri față de o persoană infectată cel puțin 10 minute. În mediile medicale, expunerea poate fi și de minimum 5 minute.
Ulterior, specialiștii le contactează pe toate aceste persoane și le instruiesc ce trebuie să facă în continuare.
Ancheta epidemiologică este un proces laborios care presupune contactarea tuturor persoanelor care au intrat în contact cu cei diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus, ceea ce necesită și foarte mult timp.
Din această cauză, ancheta epidemiologică funcționeaă mai bine atunci când rata de infectare din comunitate este mică.
„Atunci când ajungi într-un punct în care multe persoane dintr-o comunitate suferă de aceeași boală, departamentele de sănătate devin supraaglomerate foarte repede și contactarea persoanelor posibil expuse este din ce în ce mai greu de efectuat”, a precizat medicul Frank Esper, specialist pediatru în bolile infecțioase de la Spitalul pentru Copii Cleveland.
Coronavirusul complică lucrurile
Ancheta epidemiologică este și mai greu de efectuat în cazul coronavirusului întrucât acesta se poate răspândi prin aer. Astfel, specialiștii sunt nevoiți să contacteze și persoane necunoscute de către bolnav, de exemplu, oamenii care au stat aproape de acesta în autobuz.