FDA anunță care sunt principalele efecte secundare ale vaccinului Pfizer-BioNTech
Agenția americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat principalele efecte adverse ale vaccinului împotriva COVID-19 produs de către Pfizer-BioNTech.
Informațiile vin în contextul în care vaccinul a fost aprobat în Statele Unite de către FDA, iar primele doze ale acestuia vor ajunge luni în centrele de vaccinare din această țară, informează digi24.ro.
Serul a fost aprobat în SUA pentru persoanele de peste 16 ani.
Într-un document publicat pe site-ul său, FDA îi îndeamnă pe americani să anunțe înainte de a le fi administrat vaccinul dacă au alergii, febră, dacă au primit un alt vaccin împotriva COVID-19 sau, în cazul femeilor, dacă sunt însărcinate ori dacă alăptează.
Care sunt principalele efecte adverse ale vaccinului împotriva COVID-19?
FDA enumeră pe site-ul său o serie de efecte secundare raportate în ceea ce privește vaccinul produs de Pfizer-BioNTech.
Acestea sunt:
- durere în zona injectării
- oboseală
- durere de cap
- durere de mușchi
- frisoane
- febră
- dureri articulare
- umflătură în zona injectării
- zona injectării devine roșie
- greață
- stare de rău
- ganglioni umflați
Totodată, agenția americană mai notează că există șanse foarte mici ca acest vaccin să cauzeze o reacție alergică severă. În principiu, dacă aceasta apare, acest lucru se întâmplă de obicei la cel mult o oră de la injectare, iar simptomele sunt:
- dificultăți de respirație
- umflarea feței și a gâtului
- ritm cardiac mărit
- iritații pe tot corpul
- stare de amețeală și slăbiciune
Nu este neapărat ca aceste simptome să apară din cauza vaccinului, mai precizează FDA, care arată că serul se află încă în studiu și în teste clinice.
Cei care prezintă alergie severă trebuie să sune la numărul de urgență sau să meargă la cel mai apropiat spital.
Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA) a anunţat într-o scrisoare că a aprobat administrarea acestui vaccin. Astfel, SUA devin a şasea ţară care aprobă vaccinul Pfizer/BioNTech, după Regatul Unit al Marii Britanii, Canada, Bahrein, Arabia Saudită şi Mexic. Agenţia Europeană pentru Medicamente ar urma să emită un aviz până la sfârşitul lunii decembrie.