Specialiști din cadrul Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) au anunțat marți că vaccinul împotriva COVID-19 al companiei Moderna nu îndeplinește toate criteriile pentru a susține administrarea celei de-a treia doze (booster).
Cel mai probabil, eficacitatea primelor două doze a rămas ridicată, nefiind, astfel, nevoie de o a treia doză, informează Adevărul.
Oficialii FDA spun că datele referitoare la serul produs de Moderna au arătat că doza booster mărește numărul de anticorpi protectori, dar diferența dintre nivelul acestora înainte și după rapel nu este suficient de mare, mai ales în cazul persoanelor la care nivelul respectiv este oricum ridicat.
Documentele au fost publicate înaintea unei întâlniri a unei comisii de experți FDA cu privire la dozele booster.
O comisie de consultanți a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) se va reuni săptămâna viitoare pentru a discuta despre recomandările referitoare la categoriile de persoane care pot primi cea de-a treia doză, în cazul în care FDA va autoriza administrarea.
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat anul acesta planuri pentru administrarea de doze booster majorității americanilor, dar unii specialiști ai FDA au susținut că nu există dovezi suficiente pentru a susține necesitatea vaccinării întregii populații cu cea de-a treia doză.
Cele mai multe date referitoare la doza booster provin din Israel, acolo unde sunt deja administrate rapeluri ale vaccinului produs de Pfizer/BioNTech. Cu toate acestea, nu au fost realizate studii în acest sens referitoare la vaccinurile dezvoltate de Moderna și Johnson&Johnson.
Consultanţii FDA vor evalua vineri şi rapelul vaccinului într-o singură doză al J&J.
Grupul farmaceutic Johnson&Johnson a anunţat săptămâna trecută că a transmis Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) datele medicale în baza cărora doreşte să obţină autorizarea necesară pentru a putea să administreze la adulţi doze de rapel cu vaccinul său monodoză anti-COVID-19.
Datele transmise către FDA includ rezultatele unui studiu clinic potrivit căruia cea de-a doua doză a vaccinului J&J, administrată la circa două luni (56 de zile) după prima inoculare, arată o eficienţă de 94% împotriva cazurilor simptomatice (moderate şi grave) în Statele Unite şi de 100% împotriva cazurilor grave la 14 zile după administrarea celei de-a doua injecţii, a precizat compania farmaceutică americană într-un comunicat, citat de AFP.