Un nou studiu arată că femeile însărcinate au un risc mai crescut de a dezvolta forme grave de COVID-19. Unul dintre autorii studiului este de părere că femeile însărcinate „ar trebui considerate categorie cu risc ridicat”.
Femeile gravide prezintă un risc crescut de a avea o formă severă de COVID-19 comparativ cu alte femei, potrivit unui studiu global aflat în desfășurare.
Cercetarea, condusă de Universitatea din Birmingham și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a constatat că femeile însărcinate au fost mai susceptibile de a fi admise la terapie intensivă sau au nevoie de ventilație invazivă după ce au contractat coronavirus, comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate, transmite Independent.
Viitoarele mame din medii etnice sau cu condiții preexistente, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul, erau deosebit de expuse riscului, au explicat cercetătorii.
Studiul, publicat joi în British Medical Journal (BMJ), face parte dintr-o revizuire în curs și meta-analiză a datelor, care a început în aprilie 2020. Primele date despre acest studiu au fost publicate în luna august a anului trecut.
În acest ultim studiu publicat este detaliată analiza rezultatelor a 192 de studii – 115 studii suplimentare decât cele incluse în publicația din august – despre impactul COVID-19 asupra femeilor însărcinate și a copiilor lor.
Analiza a constatat că una din 10 femei gravide și recent însărcinate care au ajuns sau au fost internate la spital din orice motiv au fost diagnosticate cu COVID-19.
339 de femei însărcinate bolnave de COVID-19 au murit din orice cauză (0,02% din totalul de 41.664 de femei implicate în 59 de studii). Ratele generale de naștere a bebelușilor morți și deces neonatal sunt scăzute la femeile suspecte de COVID-19 sau cele cu boala confirmată, a constatat analiza.
Cele mai frecvente simptome clinice ale COVID-19 la femeile însărcinate au fost febra (40%) și tusea (41%), deși comparativ cu femeile care nu sunt gravide, femeile însărcinate și cele recent gravide bolnave de COVID-19 au mai mari șanse să fie asimptomatice.
Vârsta înaintată a femeii, indicele de masă corporală ridicat, etnia non-albă și comorbiditatea preexistentă, inclusiv hipertensiunea arterială cronică și diabetul, au fost identificate ca factori de risc pentru femeile însărcinate care dezvoltă o formă severe de COVID-19.
„Femeile gravide ar trebui considerate un grup cu risc ridicat, în special cele identificate ca având factori de risc, pentru dezvoltarea unei forme severe de COVID-19, pe baza descoperirilor noastre. Mamele ar trebui, de asemenea, să fie liniștite că riscurile pentru copiii lor sunt foarte mici”, a declarat autorul principal, dr. John Allotey, de la Universitatea din Birmingham, Centrul de colaborare al OMS pentru sănătatea globală a femeilor.
„În situația actuală, în care dovezile sunt produse rapid, revizuirea noastră sistematică și constantă – susținută de metode robuste și continuu actualizată la intervale regulate – este crucială pentru a aborda întrebări importante de cercetare și pentru a modela politica în domeniul sănătății și luarea deciziilor clinice. Femeile însărcinate și profesioniștii din domeniul sănătății vor trebui să ia în considerare riscurile suplimentare cu care se confruntă femeile însărcinate bolnave de COVID-19 în luarea deciziilor, cum ar fi administrarea de vaccinuri și planificarea în timpul sarcinii”, a adăugat profesorul Shakila Thangaratinam, autor corespondent și co-director al Centrului de colaborare al OMS pentru sănătatea globală a femeilor de la Universitatea din Birmingham.