Prima pagină » Coronavirus » Fenomenul Flavia Groșan. Mărturia unui medic: „Un pacient și-a smuls monitoarele, s-a pus în genunchi și ne-a implorat să nu-i dăm oxigen” (EXCLUSIV)

Fenomenul Flavia Groșan. Mărturia unui medic: „Un pacient și-a smuls monitoarele, s-a pus în genunchi și ne-a implorat să nu-i dăm oxigen” (EXCLUSIV)

Fenomenul Flavia Groșan. Mărturia unui medic: „Un pacient și-a smuls monitoarele, s-a pus în genunchi și ne-a implorat să nu-i dăm oxigen” (EXCLUSIV)

Medicul-șef UPU SMURD Bihor, Hadrian Borcea, a vorbit într-un scurt interviu pentru GÂNDUL.RO despre situația dramatică în care ajung pacienții cu COVID-19 care refuză oxigenul. 

Fenomenul a luat amploare la începutul anul trecut, spune medicul, iar teoriile medicului Flavia Groșan, cea care a declarat public că oxigenul medical în cantități mari provoacă edeme cerebrale, sunt picăturile care au umplat paharul.

Medic UPU: „Ieșirea Flaviei Groșan este picătura care a umplut paharul”

Fenomenul a început mai demult, la sfârșitul anului trecut am început să-l sesizăm noi, medicii. Ieșirea doamnei doctor Groșan este picătura care a umplut paharul. Am avut un caz chiar în ziua următoare, când un pacient de 40 ani care se afla în stare gravă și-a smuls monitoarele, tuburile  de pe el, apoi s-a pus în genunchi și ne-a implorat să nu-i punem oxigen pentru că nu vrea să moară. Era în stare critică, nu a rezistat mai mult de cinci minute așa, apoi și-a pus singur masca din nou. Din păcate, fiecare ieșire publică accentuează fenomenul acesta”, spune medicul-șef UPU Smurd Bihor, Hadrian Borcea.

Medicul Borcea: „Este greu de explicat unui om aflat în suferință”

Atunci când pacienții refuză oxigenul, deși viața lor depinde de el, medicii încearcă din răsputeri să le explice beneficiile rolul acestuia.

„Le explicăm nevoia pe care o au de oxigen, rolul pe care îl acesta îl are și deseori avem discuții de zeci de minute pentru a-i putea convinge. Este o muncă de lămurire legată de beneficii. Le spunem că aerul pe care îl inhalează are nevoie să fie îmbogățit cu oxigen. Din păcate, este greu de explicat lucrul acesta unui om aflat în suferință”, spune medicul Borcea.

 „În 10-15 minute intră în stop cardio-respirator”

Medicul Hadrian Borcea spune că la UPU Bihor ajung zilnic între 10 și 20 de pacienți cu forme severe de COVID-19.

„Oamenii vin în ultimul moment, în ceasul al 12-lea. Deseori la 10-15 minute după ce ajung intră în stop cardio-respirator, atât de grave sunt stările în care ajung. Așteaptă până în ultimul moment și nu vor să vină mai repede spital”, mai spune medicul Borcea.

Totodată, medicul spune că fenomenul a luat amploare în toată țara, nu doar în județul Bihor: „Cei care fac afirmații iresponsabile să se gândească la spusele lor. Mass-media trebuie să ne ajute să transmitem cât mai des aces mesaj. Din păcate, lipsa oxigenului afectează și funcționarea creierului. Starea în care sunt acești pacienți le generează și modificări de comportament și nu mai judecă corect. În plus, mai aud anumite păreri ale vecinilor înainte de a se îmbolnăvi, ale prietenilor de pe rețelele sociale și atunci își creează o lume proprie, și sunt convinși că dacă vor primi oxigen vor muri pentru că ei știu că vecinul a murit după cinci zile pentru că a primit oxigen, fără să vadă că dacă nu primea oxigen murea după cinci ore. Este un mecanism de gândire pe care și l-au format și undeva trebuie să rupem acest cerc vicios”.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele