Premierul Florin Cîţu a anunțat că România primeşte suplimentar, în luna martie, peste 170.000 doze de vaccin produs de BioNTech-Pfizer.
Veşti fantastice pentru români! România primeşte suplimentar, în luna martie, peste 170.000 doze de vaccin produs de BioNTech-Pfizer, datorită cărora va putea extinde capacitatea de vaccinare pentru a limita răspândirea virusului în zonele puternic afectat”, transmite Florin Cîţu.
Comisia Europeană a negociat cu BioNTech-Pfizer, precizează premierul, furnizarea anticipată a unui număr mai mare de doze care să permită accelerarea vaccinării în zonele de focar.
„Încă 4 milioane de doze vor putea fi distribuite către Statele Membre, echitabil, în funcţie de populaţia acestora, până la finalul lunii martie, suplimentar faţă de dozele deja programate pentru livrare în această lună”, conchide Cîţu.
În ultimele 24 de ore au fost 5.236 de români confirmaţi cu noul coronavirus, iar 96 au murit. Numărul bolnavilor din ATI a depăşit 1.170.
Danemarca a anunțat joi, 11 marti3, că va suspenda temporar utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford.
Autoritatea daneză pentru sănătate a declarat că va înceta temporar să folosească vaccinul în programul său de vaccinare ca măsură de precauție „după raportări referitoare la cazuri severe de cheaguri de sânge la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca”, relatează CNBC.
„În acest context, Agenția Europeană pentru Medicamente a lansat o anchetă asupra vaccinului AstraZeneca. Un raport se referă la un deces în Danemarca. În prezent, nu se poate concluziona dacă există o legătură între vaccin și cheagurile de sânge”, a declarat autoritatea sanitară într-un comunicat.
Agenţia Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienţi.
În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauţie să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul naţional, potrivit ANSA.
Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului şi aceste efecte adverse.
Eşantioane din acest lot vor fi analizate de Institutul Naţional de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica „orice informaţii noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfăşurată.
„Facem o pauză în Norvegia în vaccinarea cu AstraZeneca”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, un oficial de rang înalt de la Institutul Naţional norvegian de Sănătate Publică, Geir Bukholm.
„Aşteptăm informaţii, pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinarea (cu vaccinul AstraZeneca-Oxford) şi cheaguri de sânge”, a anunţat el.