Premierul Florin Cîțu a declarat marți că va solicita o anchetă referitoare la modul în care Ministerul Sănătății s-a pregătit pentru cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19.
Prezent la semnarea contractului de finanțare a Spitalului Orășenesc Sinaia, Cîțu a făcut această declarație în contextul în care numărul de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19 este foarte scăzut.
„O să cer o anchetă/analiză, pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4. Știam că vine valul 4. Eu am spus după ce s-a terminat valul 3 că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secțiile ATI pentru COVID. Am spus foarte clar că trebuie să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde. Aș vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătății acest val 4 și să vedem dacă s-a ținut cont de ceea ce am spus eu și dacă nu, cine nu a ținut cont va fi responsabil pentru asta”, a declarat premierul Florin Cîțu.
El a mai spus că nu este suficient ca numărul de paturi de ATI să crească, ci este nevoie și de detașări de personal.
„Avem un număr de paturi ATI pe care trebuie să le transformăm din non-COVID în COVID, dar trebuie să detașăm și personalul și aș vrea să văd acest plan pus la punct cât mai repede cu putință. Este anormal că valul 4 nu a fost pregătit și cineva trebuie să răspundă pentru asta”, a mai spus el.
În cadrul unei videoconferințe cu prefecții, directorii direcțiilor de sănătate publică și managerii de spitale, Cîțu a solicitat și o analiză referitoare la spitalele din subordinea Primăriei Capitalei.
„Vreau mai multă implicare din partea Primăriei Capitalei și vreau și o situație în orele următoare, să vedem cum este implicată Primăria și spitalele din subordinea Primăriei Capitalei în acest val 4”, a spus Cîțu.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în data de 21 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1131 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 990 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.
În București sunt avizate de DSP 239 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
La nivel național sunt libere 16 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București sunt 6 paturi libere la acest moment.
Paturi ATI destinate pacienților de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 neocupate sunt în acest moment libere în București (6), Constanța (3), Brașov (2), Bihor, Buzău, Dolj, Hunedoara și Sibiu (câte unul).