Un număr de 45 dintre cei 56 de pacienţi ai unui cămin de vârstnici din localitatea Sântioana şi cinci angajaţi ai unităţii au fost depistaţi cu noul coronavirus, informează reprezentanţii Prefecturii Cluj. Este vorba de un nou focar în căminele de la noi.
„La Centrul pentru persoane vârstnice din localitatea Sântioana, comuna Ţaga, ca urmare a testării personalului la ieşirea din tura de 14 zile, au fost depistaţi 5 dintre angajaţi pozitivi COVID-19, asimptomatici, în condiţiile în care, la testarea obligatorie la intrarea în tură, erau negativi. S-a luat măsura testării tuturor celor 56 de locatari ai centrului, fiind depistaţi 45 de pozitivi, asimptomatici”, se arată într-o informare trimisă de prefectul Mircea Abrudean.
„Aceştia vor fi transportaţi la spitalele dedicate din Cluj-Napoca. Restul locatarilor negativi vor fi mutaţi într-o clădire separată, până la finalizarea procedurilor de dezinfecţie şi nebulizare a clădirii principale”, a mai precizat Mircea Abrudean.
Pe tertoriul României, mai multe cămine au fost afectate de epidemia cu Coronavirus, multe dintre ele în zona Moldovei.
De altfel, bătrânii dun cămine sunt cei mai afectați de COVID în majoritatea țărilor europene. În Italia, Spania sau Marea Britanie au murit mii de bătrâni instituționalizați.
Un raport de la începutul acestei luni arăta că aproape 6.400 de morţi au fost înregistrate în azilurile de bătrâni, între 10 aprilie şi 1 mai, dintre care 2.044 s-au produs în ultima săptămână din aprilie potrivit acestor statistici care nu se referă decât la Anglia.
Până recent, guvernul britanic anunţa doar decesele persoanelor infectate cu COVID-19 care se produceau în spitale, dar după ce a fost acuzat că minimalizează impactul pandemiei, acesta include acum în bilanţurile sale cotidiene şi decesele din azilurile de bătrâni.
Revenind la țara noastră, aici sunt probleme în unele cămine și de altă natură, nu doar din cazua epidemiei.
Un număr de 22 de bătrâni, internaţi într-un azil din Craiova, au fost găsiți în aprilie ținuți în condiții insalubre. Angajaţii DSP Dolj au descoperit că azilul funcţiona ilegal, în 2018 activitatea acestuia fiind suspendată în urma unui control al reprezentanţilor aceleiaşi instituţii.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, cei 22 de seniori erau cazaţi în camere mici, murdare, fără apă caldă. Unii dintre ei locuiau la subsolul clădirii, în încăperi fără ferestre şi cu grup sanitar comun.