Mai mulți supraviețuitori ai COVID-19 au povestit că au continuat să se confrunte cu simptomele bolii timp de săptămâni sau chiar luni întregi de la diagnosticare.
Acesta este unul dintre noile mistere ale coronavirusului, care s-a răspândit la nivel mondial și a ucis peste 570.000 de persoane, informează Euronews.
Unii dintre supraviețuitori caută în continuare ajutor pe internet de la persoane care s-au confruntat cu complicații similare ca urmare a COVID-19, boală care ar putea să îi lase cu afecțiuni pe termen lung.
„Ne simțim complet abandonați”, spune Genevieve Danesi, o pacientă în vârstă de 36 de ani din localitatea Antibes, din Franța. Ea spune că medicii nu au luat-o în serios atunci când a cerut ajutor.
Abia la o lună de când a început să aibă primele simptome, Genevieve a fost internată în spital unde i s-a făcut o tomografie care a arătat că este posibil ca aceasta să aibă COVID-19. Chiar și după încă o lună, femeia a continuat să aibă simptome, neputând să stea în picioare mai mult de cinci minute.
Înaintea pandemiei, Danesi avea o stare foarte bună de sănătate. Mergea anual la medic, era foarte activă, făcea sport și nu fuma. Ea spune că medicii i-au zis în repetate rânduri că nu va muri pentru că este tânără, așa că poate sta acasă. Starea femeii s-a deteriorat, însă.
„De la începutul bolii și până în ziua 70, a fost ca un yoyo, aveam recăderi și noi simptome. Mă simțeam ca la ruleta rusească în fiecare dimineață”, spune ea.
Doar atunci când un medic a decis să îi prescrie tratament cu oxigen la domiciliu, la câteva luni după apariția primelor simptome, ea a început să se simtă mai bine.
Femeia trebuie în continuare să ia aspirină zilnic pentru ca ritmul cardiac să nu treacă de 120 de bătăi pe minut.
Claudia Uceda, o traducătoare din Paris în vârstă de 24 de ani, a fost internată de mai multe ori cu crize de astm după ce s-a vindecat de COVID-19.
Ea a început să aibă probleme de respirație în luna martie, dar nu a fost internată în spital nici atunci când întreaga sa familie fusese diagnosticată cu aceeași boală. Abia în luna mai un medic a diagnosticat-o cu pneumonie severă provocată de coronavirus și cu insuficiență respiratorie.
„A fost greu să dovedesc că eram foarte bolnavă. Deci nu doar că mă simțeam foarte rău, ci mă simțeam foate izolată”, a declarat ea.
Nathalie Nury, o profesoară de arte vizuale din Nîmes, în vârstă de 51 de ani, a declarat că pe 24 martie a început să aibă febră, dureri în piept, dificultăți de respirație și oboseală extremă.
Ea spune că fiul său, dar și iubita acestuia, se întorseseră recent de la Paris și își pierduseră simțurile gustului și mirosului.
Simptomele ei au durat zece zile, dar nu a fost testată pentru că testele erau rezervate pentru pacienții internați și angajații din sistemul sanitar.
Pe parcursul lunii aprilie, ea s-a simțit în continuare obosită, dar în luna mai a început să aibă din nou febră și dureri în piept.
„Mă simțeam total pierdută. Cei dragi nu mă înțelegeau”, spune Nury.
Ea a fost văzută de mai mulți medici, dar aceștia nu au luat-o în serios.
Specialiștii susțin că există posibilitatea ca noua boală provocată de coronavirus să prezinte forme cronice.
„Studiile în acest sens abia încep să apară, pe baza unor informații referitoare la formele cronice de COVID. Manifestările sunt extrem de diferite”, spune Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra.
Și ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran , a declarat că a fost informat despre cazuri de acest gen.
„Ce știm până acum este că există un anumit număr de persoane care se infectează și fac forme severe sau mai puțin severe, dar care au simptome timp de mai multe săptămâni”, a spus Véran .
Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a declarat miercuri că este îngrijorat de faptul că există unele persoane care se confruntă cu efecte pe termen lung ale acestei boli.